Setul de analize obligatorii înainte de intrarea în colectivitate
Anima Se ştie că în colectivitate bolile se transmit cu viteză fulgerătoare, mai ales la vârste fragede, când sistemul imunitar nu este pe deplin dezvoltat; totodată, datorită faptului că cei mici nu au luat contact cu foarte mulţi agenţi infecţioşi, sistemul lor imun nu a reuşit să producă suficienţi anticorpi protectori. De aceea, la începerea grădiniţei sau şcolii sunt solicitate o serie de analize medicale, care au ca scop depistarea anumitor stări patologice inaparente, pentru prevenirea îmbolnăvirilor în cadrul grupului.

Se ştie că în colectivitate bolile se transmit cu viteză fulgerătoare, mai ales la vârste fragede, când sistemul imunitar nu este pe deplin dezvoltat; totodată, datorită faptului că cei mici nu au luat contact cu foarte mulţi agenţi infecţioşi, sistemul lor imun nu a reuşit să producă suficienţi anticorpi protectori. De aceea, la începerea grădiniţei sau şcolii sunt solicitate o serie de analize medicale, care au ca scop depistarea anumitor stări patologice inaparente, pentru prevenirea îmbolnăvirilor în cadrul grupului.

Analizele uzuale recomandate copiilor înainte de intrarea în colectivitate sunt: exudatul faringian şi nazal, examenul coproparazitologic şi coprocultură, IDR-ul.

Exudatul faringian şi nazal. Aceste investigaţii se referă la recoltarea de secreţii de la nivelul faringelui, respectiv cavităţii nazale, urmată de efectuarea de culturi pe diferite medii pentru a identifica eventualii agenţi patogeni (microbi, fungi).

Dintre bacteriile care pot fi cantonate la nivelul căilor respiratorii, cele mai periculoase sunt: Neisseria meningitidis sau meningococul, care determină o formă foarte gravă de meningită; Haemophilus influenzae, bacterie responsabilă de apariţia de infecţii de căi respiratorii superioare (amigdalite, epiglotite, otite, etc), pneumonii, meningite, în special la copii mai mici de 5 ani; Streptococcus pneumoniae sau pneumococul, care se găseşte în flora orofaringiana normală la majoritatea populaţiei, dar poate determina infecţii serioase la copii. Aceste infecţii pot fi de tipul sinuzitei, otitei, pneumoniei şi chiar meningitei; streptococul de grup A care este responsabil de faringo-amigdalite, otite, etc cu complicaţiile lor – reumatismul articular acut, afectare renală; tot el este agentul etiologic al scarlatinei; Stafilococcus aureus sau stafilococul auriu poate determina infecţii de căi respiratorii superioare, dar şi infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi; totuşi stafilococul auriu este frecvent întâlnit în populaţie, la aşa-numiţii purtători sănătoşi.

Corocultura are drept scop identificarea copiilor cu infecţii digestive sau a celor asimptomatici care elimină microbi prin scaun, fiind în acest fel o sursă de infecţie pentru cei din jur. În mod normal tubul digestiv este intens populat cu bacterii care nu sunt patogene. Cele cu semnificaţie negativă sunt cele din grupele Shigella, Salmonella, Escherichia (pana la 2 ani), Klebsiella (până la 2 luni).

Prin examenul coproparazitologic se descoperă paraziţi intestinali, prin identificarea ouălelor pe care aceştia îi elimină în scaun. Paraziţi cel mai frecvent întâlniţi sunt: Giardia intestinalis, Ascaris lumbricoides (limbricii), Enterobius vermicularis (oxiurii), Taenia solium si Taenia saginata.

Testul IDR (intradermoreacţia sau testul intradermic la PPD) se utilizează pentru a depista infecţia cu bacil tuberculos. Un rezultat pozitiv trebuie corelat cu aspectul radiologic pulmonar şi impune o anchetă epidemiologică (vor fi testate toate persoanele din anturajul copilului pentru a identifica şi trata corect sursa infecţiei).

Aşadar, la intrarea în colectivitate sunt necesare o serie de investigaţii ce au ca scop prevenirea îmbolnăvirilor în rândul copiilor din grădiniţe şi şcoli. În afară de acestea, aş recomanda efectuarea unui consult oftalmologic pentru a depista din timp tulburări de vedere şi a unui consult ORL cu testarea acuităţii auditive şi, nu în ultimul rand, efectuarea unui consult pediatric pentru o evaluare mai amănunţită a stării de sănătate a copilului.

Dr. Catrinel Preda, medic specialist pediatrie, Anima Delfinului

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


03-11-2015
Glaucomul nu doare, orbeste!  >>>


seatbelt