Când apelăm la medicul gastroenterolog?
Anima Ce este gastroenterologia? Gastroenterologia este o specilitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor esofagului, stomacului, duodenului, intestinului subţire, colonului, ficatului, vezicii biliare, pancreasului.


Ce este gastroenterologia?
Gastroenterologia este o specilitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor esofagului, stomacului, duodenului, intestinului subţire, colonului, ficatului, vezicii biliare, pancreasului.

De câte ori nu aţi apelat la sfatul farmacistului pentru un episod diareic, pentru arsuri retrosternale sau vărsături? De multe ori, farmacistul v-a recomandat medicaţia corectă, v-aţi simţit bine o perioadă şi apoi manifestările clinice au reapărut. Şi asta pentru că nu aţi tratat cauza care a determinat apariţia simptomelor, sau nu aţi urmat în paralel cu tratamentul medicamentos şi un regim alimentar adecvat, sau tratamentul nu l-aţi tinut suficient timp.

Sigur, multe dintre afecţiunile gastroenterologice pot fi diagnosticate şi tratate de medicul internist, dar medicina face progrese tot mai mari şi este greu să ţii pasul cu toate noutăţile care apar într-un domeniu atât de vast cum e medicina internă.

Iată un exemplu: numărul hepatitelor autoimune a crescut în ultimul timp şi asta pentru că în trecut, multe hepatite cronice erau considerate idiopatice (de cauza necunoscută) dacă nu se găseau markerii pentru hepatita virală B sau C, iar persoana nega consumul cronic de alcool.

Sunt o serie de afecţiuni care necesită monitorizare pe termen lung a pacientului, sau screening pentru membrii familiei. Pentru acestea există ghiduri special concepute şi care se modifică periodic în funcţie de noutăţile care apar în urma studiilor clinice.

 Concluzie: nu ezitaţi să apelaţi la medicul gastroenterolog atunci când aveţi senzaţie de arsuri pe esofag, greaţă, gust acru/amar, vărsături, dureri abdominale, tulburări ale tranzitului intestinal, balonare, oboseală, sau vi s-a spus ca probele de ficat nu sunt “tocmai bune”.

Dr. Dana Gabriela Morar, medic specialist gastroenterolog, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt