Ce este feocromocitomul?
Anima Feocromocitoamele sunt tumori suprarenale rare care secretă catecolamine (adrenalină şi noradenalină) şi determină hipertensiune arterială,  de obicei severă şi neresponsivă la tratament. Majoritatea formelor sunt izolate dar în cazurile cu debut la vârstă tânără sau în care se asociază cu alte boli trebuie suspectată şi o componentă genetică.


Feocromocitoamele sunt tumori suprarenale rare care secretă catecolamine (adrenalină şi noradenalină) şi determină hipertensiune arterială,  de obicei severă şi neresponsivă la tratament. Majoritatea formelor sunt izolate dar în cazurile cu debut la vârstă tânără sau în care se asociază cu alte boli trebuie suspectată şi o componentă genetică.

Manifestarea clinică principală a feocromocitoamelor este hipertensiunea arterială, fie susţinută fie oscilantă, cu valori tensioanale mari, asociate cu dureri precordiale sau abdominale, cefalee cu tulburări de vedere, palpitaţii şi transpiraţii intense. La nivelul feţei poate apare paloare în timpul crizei urmată de înroşire,  când scade tensiunea arterială. În timp, suprasolicitarea caridiacă din timpul crizelor de hipertesiune poate determina insuficienţă cardiacă.

Prezenţa unui feocromocitom trebuie suspectată la un pacient hipertesiv care prezintă simptomele de mai sus sau la care hipertensiunea debutează la vârstă tânără sau în timpul unei anestezii generale.
Diagnosticul se realizează pe baza identificării valorilor crescute ale catecolaminelor,  fie plasmatice, fie urinare şi este confirmat prin evidenţierea la computer tomograf sau la examen de rezonanţă magnetică a tumorii suprarenale.
Tratamentul este chirurgical şi necesită pregătire preoperatorie pentru evitarea crizelor hipertensive în timpul anesteziei generale.

Doar o minoritate de feocromocitoame sunt maligne şi diagnosticul de malignitate nu se poate pune decât pe identificarea metastazelor la distanţă sau a recidivei locale. Examenul anatomopatologic al tumorii rezecate nu poate stabili acest diagnostic. Uneori metastazele pot deveni evidente la mult timp de la tumora primară şi de aceea se recomandă monitorizarea periodică a pacienţilor cu feocromocitom.  În cazurile în care nu este posibilă rezecţia completă a tumorii sau a metastazelor se încearcă controlarea hipertensiunii arteriale prin doze mari de tratament dar prognosticul formelor maligne este prost.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt