Factorii de risc cardio-vasculari
Anima

Factorii de risc reprezinta conditii ce se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta o afectiune cardiovasculara.

Cu cat aveti mai multi factori de risc, cu atat exista posibilitatea dea va imbolnavii sau chiar de a muri de cauza

cardiaca este mai mare.
Vrei o programare la Dr. Breaz Oana?

Suna la Call Center Anima: 021. 9838

Factorii de risc reprezinta conditii ce se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta o afectiune cardiovasculara.

Cu cat aveti mai multi factori de risc, cu atat exista posibilitatea dea va imbolnavii sau chiar de a murii de cauza cardiaca este mai mare.

In Romania bolile cardiovasculare sunt responsabile de 6 din 10 decese.

Factorii de risc neinfluentabili

1.Varsta

Riscul creste odata cu inaintarea in varsta. Risc cardiovascular crescut-barbat peste 45 ani sau femeie peste 55 ani la menopauza.

2. Sexul

Barbatii au risc mai mare de a face boli cardio-vasculare mai precoce in timpul vietii decat femeile.Dupa menopauza dispare efectul protector al hormonilor feminini (estrogeni) si riscul devine comparabil intre cele doua sexe.Asocierea factorilor de risc (ex fumatul) creste semnificativ riscul la femei, chiar inainte de menopauza.

3. Ereditatea

Poate fi transmisa o predispozitie de imbolnavire care impreuna cu anumiti factori de mediu si obiceiuri comune sa favorizeze aparitia bolii.Daca parintii sau fratii au fost hipertensivi, diabetici sau au avut infarct la o varsta tanara (sub 55 ani) exista riscul transmiterii la urmasi.

Factorii de risc influentabili

1.Fumatul

Fumatul dauneaza inimii.Indiferent de prezenta celorlalti factori de risc, fumatorul are un risc de doua ori mai mare de a face un infarct decat o persoana nefumatoare.Chiar si sub 5 tigari pe zi sunt periculoase. In plus fumatul determina- cancer cu diverse localizare (limba, gat, plamani), insuficienta respiratorie, scade atentia si viteza de gandire,  impotenta, este teratogen. Tigarile cu continut redus de nicotina sunt de asemenea periculoase deoare daunator este monoxidul de carbon din fumul de tigara. Asa se explica cresterea riscului si la fumatorii pasivi. Renuntarea la fumat reduce riscul de a murii de un atac cardiac sau cerebral a fost clar dovedita stiintific.

2. Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este un ucigas tacut.De regula cresterea tensiunii arteriale nu se simte, astfel incat depistarea ei este intamplatoare iar debutul nu se stie cu siguranta. In 90-95%  nu se cunoate cauza ei.varsta, istoricul familial, obezitatea, consumul excesiv de sare si alcool cresc riscul de aparitie a HTA. Frecvent este insotita de alti factori de risc-obezitate, sedentarism, diabet, colesterol crescut.Hta imbolnaveste nu numai inima, dar si rinichii si reprezinta o posibila cauza de invaliditate prin paralizia secundara atacului cerebral. HTA reprezinta tensiunea ce depaseste la masuratori repetate valorile 140mmHg(maxima) si 90mmHg (minima).

3. Dislipidemiile

Dislipidemia reprezinta cresterea colesterolului si/sau a trigliceridelor peste valorile normale.Cu cat cresterea e mai mare, cu atat riscul cardiovascular e mai mare. Colesterolul este o grasime ce se gaseste normal in sange si in toate celule organismului.Un nivel crescut al colesterolului este nociv deoarece sa depune in peretii arterelor cu consecinte negative. Colesterolul total este fomat din mai multe formatiuni. Cele mai importante sint HDL-colesterolul bun si LDL-colesterolul rau. Trigliceridele sunt alte componente grase ale sangelui. Cresterea lor este la fel de nociva, in special la femei si diabetici. Valori normale-colesterol total sub 200mg/dl, LDLc sub 100mg/dl, HDLc peste 40mg/dl-60mg/dl este considerat factor protector, trigliceride sub 150mg/dl.

4. Diabetul zaharat

Diabetul zaharat inseamna excesul de zahar in sange.Diabetul afecteaza in principal arterele si nervii si determina in final suferinta mai multor organe-inima, rinichi, ochi. Cei mai multi diabetici mor de boli cardiovasculare. Exista doua tipuri de diabet-tip 1 ce afecteaza copii si adultii tineri si tip 2 ce apare intre 40 si 50 ani.Diabetul poate evolua o perioada in liniste (mai ales cel de tip 20, de aceea este descoperit intamplator cu oocazia efectuarii analizelor de diverse motive. Acestea arata valori crescute ale glicemie in sange. Valori normale ale glicemie sub 110mg/dl (pe nemancate).

5. Obezitatea

Cauza obezitatii este de cele mai multe oricresterea aportului caloric combinata cu lipsa activitatii fizice. Factorii ereditari pot creste predispozia la ingrasare, desi deseori este vorba despre factorii de mediu si obiceiuri comune in familiile de obezi.Obezitatea de cauza endocrina este rara. Exista doua tipuri de obezitae –abdominala (in forma de mar) si cea a partii inferioare (in forma de para). Obezitatea abdominala creste de 5-7 ori riscul de infarct si diabet zaharat.Cea mai simpla si accesibila metoda de a o definii este prin circumferinta abdominala. Suntem supraponderali la valori ale circumferintei abdominale de-peste 94 cm (la barbati) si peste 80 cm (pentru femei).

6. Sindromul metabolic

Sindromul metabolic inseamna asocierea de trei dintre urmatorii factori de risc-diabet, obezitate, HTA, crestera trigliceridelor, scaderea HDL- colesterolului.

7. Alcoolul

Consumul in cantitati moderate de alccol (adica un pahar mic de vin sau 25ml de tarie sau 200ml de bere pe zi) se poate insotii de reducerea riscului cardiovascular.Nu se recomanda insa consumul de alcool in beneficiul sanatatii. Sunt boli in care alcoolul este interzis cu desavarsire. Acesta creste tensiunea arteriala, trigliceridele, afecteaza ficatul, poate determina aparitia insuficientei cardiace, a atacului cerebral si chiar a anumitor tipuri de cancer.In plus alcoolul aduce un aport caloric cu cresterea consecutiva a greutatii.

8. Stresul

Modul in care reactionam la stres poate influenta riscul cardiovascular. Poate prin faptul ca suntem tentati sa mancam mai mult, sa bem mai mult, sa fumam, ceea ce influenteza negativ starea de sanantate.

9. Activitatea fizica

Activitatea fizica scade riscul cardiovascular si de aceea este incurajata la orice varsta, in functie de limitele individuale. In plus ajuta la controlul celorlalti factori de risc- HTA, obezitatea, diabetul. Creste colesterolul bun si tinusul fizic si psihic, adica determina o satre de bine. Este recomandat 30 minute de mers vioi pe zi, cel putin 5zile/saptamana

 

   

Dr. Breaz Oana
Medic specialist Cardiologie
Clinica Anima Victoriei

 

Vrei o programare la Dr. Breaz Oana?
Suna la Call Center Anima: 021. 9838

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt