Ce sunt bufeurile?
Anima Menopauza este o perioadă de marcate schimbări endocrine caracterizată prin încetarea fucţiei ovarelor. Din punct de vedere clinic intrarea la menopauză este demarcată de întreruperea menstrelor şi de apariţia diferitelor manifestări ale deficitului de estrogeni. Printre cele mai neplăcute sunt bufeurile sau valurile de căldură. Acestea sunt resimţite la nivelul părţii superioare a corpului, ca o senzaţie de căldură, uneori intensă, asociată cu transpiraţii intense şi roşeaţă a feţei, ce durează de obicei câteva minute, dar poate ajunge până la 30 de minute. Uneori pot apărea şi palpitaţii. De obicei, la terminarea bufeului apare senzaţie de frig, uneori cu frisoane. Frecvenţa bufeurilor variază mult de la persoană la persoană cât şi la acceaşi persoană în funcţie de condiţiile de mediu. În general, cam 75 % din femei suferă de bufeuri în primele trei luni de la oprirea menstrelor şi la jumătate din acestea, bufeurile sunt încă prezente la 5 ani de la menopauză.

Menopauza este o perioadă de marcate schimbări endocrine caracterizată prin încetarea fucţiei ovarelor. Din punct de vedere clinic intrarea la menopauză este demarcată de întreruperea menstrelor şi de apariţia diferitelor manifestări ale deficitului de estrogeni. Printre cele mai neplăcute sunt bufeurile sau valurile de căldură. Acestea sunt resimţite la nivelul părţii superioare a corpului, ca o senzaţie de căldură, uneori intensă, asociată cu transpiraţii intense şi roşeaţă a feţei, ce durează de obicei câteva minute, dar poate ajunge până la 30 de minute. Uneori pot apărea şi palpitaţii. De obicei, la terminarea bufeului apare senzaţie de frig, uneori cu frisoane. Frecvenţa bufeurilor variază mult de la persoană la persoană cât şi la acceaşi persoană în funcţie de condiţiile de mediu. În general, cam 75 % din femei suferă de bufeuri în primele trei luni de la oprirea menstrelor şi la jumătate din acestea, bufeurile sunt încă prezente la 5 ani de la menopauză.

Există şi un factor genetic, intensitatea bufeurilor fiind similară de-a lungul mai multor generaţii pe linie maternă.

Bufeurile pot fi declanşate sau accentuate de stresul psihic, de căldură sau de alimentaţia necorespunzătoare. Se recomandă evitarea temperaturilor înalte şi a hainelor din materiale plastice. Mâncărurile condimentate, cafeaua pot accentua fenomenele vasomotorii şi trebuie evitate.

Tratamentul cu fitoestrogeni – substanţe similare cu hormonii feminini, dar sintetizaţi de plante – este eficient. Se găsesc numeroase preparate, din diferite plante cu eficacitate variată. În cazurile severe şi care nu prezintă alte contraindicaţii se recomandă tratament de substituţie hormonală cu hormoni similari celor naturali care au eficacitate crescută. Similar se pot folosi antidepresive triciclice sau substanţe neuroactive, cu grade variate de eficienţă.
Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt