Dermatita seboreica
Anima Dermatita seboreica (sau Eczema seboreica) este o afectiune cronica foarte des intalnita, ce afecteaza atat adultul cat si sugarul. Se manifesta prin aparita unor cruste groase, cu caracter grasos, la nivelul sprancenelor, lizierei parului, pe frunte, obraji, in pielea paroasa a capului, pe toracele superior sau dupa urechi. Se pot insoti de mancarimi si apar in general la persoanele cu pielea grasa si pori dilatati.


Dermatita seboreica (sau Eczema seboreica) este o afectiune cronica foarte des intalnita, ce afecteaza atat adultul cat si sugarul. Se manifesta prin aparita unor cruste groase, cu caracter grasos, la nivelul sprancenelor, lizierei parului, pe frunte, obraji, in pielea paroasa a capului, pe toracele superior sau dupa urechi. Se pot insoti de mancarimi si apar in general la persoanele cu pielea grasa si pori dilatati.
La nivelul pielii capului apare ca o matreata sau sub forma de depozite grasoase la radacina firelor de par, fiind insotite de prurit. Unele cruste adera de firele de par, dand un aspect neplacut. Uneori, aceste cruste se pot intinde pana sub liziera parului, pe frunte, formand asa numita "coroana seboreica". De aici, se pot intinde pana in spatele urechilor, provocand chiar fisuri la acest nivel. Netratata, poate duce la caderea parului (alopecia seboreica).

Pe fata, dermita seboreica se localizeaza in santul nazogenian (intre aripile nazale si comisurile bucale), sprancene si zona intersprancenoasa. La nivelul toracelui, apare in zona presternala sau mediotoracica, mai rar pe spate. Scuamele sunt unite in placi si placarde de aspect grasos. Uneori, scuamele pot fi uscate si aderente.

La sugar, afectiunea apare in primele 3 luni de la nastere, in cadrul crizei seboreice a nou-nascutului, fiind asociata uneori cu acneea. Pe pielea capului apar scuame grasoase ("crustele de lapte"), ce pot cuprinde intreg scalpul bebelusului ("calota seboreica"). Exista cazuri cand scuamele se extind spre frunte, sprancene, obraji sau gat. De obicei aceasta forma involueaza spontan.
In restul cazurilor, evolutia este cronica, cu pusee de acutizare si ameliorari spontane.

   Cauzele dermatitei seboreice sunt discutabile. In primul rand, e vorba despre terenul constitutional al persoanei, ce prezinta o secretie seboreica mai crescuta. Pe acest fond se dezvolta germeni saprofiti de genul Pityrosporum ovale, iritanti pentru tegumente si care provoaca leziunile. Mai sunt incriminati: stressul, iritantii chimici externi, suprainfectii cu germeni banali, sau specia de fungi Malassezia.
Tratamentul consta în aplicatii locale de creme, sampoane si lotiuni pe baza de imidazoli (ex. ketoconazol 2%, miconazol, climbazol, etc.), scaderea inflamatiei si pruritului (prin corticoizi topici de potenta scazuta, gen hidrocortizon pe perioada limitata de timp, aprox. 5 zile). In seboreea scalpului se recomanda folosirea de sampoane pe baza de imidazoli, ciclopirox, pirocton olamina sau piritionat de zinc. Daca scuamele sunt groase, se pate folosi o solutie de calomel 5%, oleum cadini 10% sau vaselina salicilata (masaj, apoi spalare cu sampon).
Prin masurile profilactice si de îngrijire corespunzatoare se poate tine sub control pe o perioada mai îndelungata de timp, evitand aspectul estetic neplacut. Nu lasati dermita seboreica sa va influenteze viata!

Dr. Ioana Chisăliţă, medic specialist dermatologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt