Boala celiaca sau enteropatia glutenica
Anima Boala Celiaca este o afectiune declansata de ingestia de gluten care se gaseste in cereale precum grau, orz, secara. Enteropatia este autoimuna (cu producerea de anticorpi care lezeaza intestinul subtire) si are predispozitie genetica.


Boala Celiaca este o afectiune declansata de ingestia de gluten care se gaseste in cereale precum grau, orz, secara. Enteropatia este autoimuna (cu producerea de anticorpi care lezeaza intestinul subtire) si are predispozitie genetica. Glutenul este in principal de origine alimentara, dar se mai poate gasi si in medicamente, vitamine, produse cosmetice. Cand bolnavii ingera aceasta substanta, sistemul lor imun intervine prin distrugerea vililor intestinali, impiedicand in felul acesta absorbtia normala a nutrientilor, in special grasimi, calciu, fier, folati si ducand la sindromul de malabsorbtie. Uneori, boala devine evidenta clinic dupa interventii chirurgicale, sarcina, infectii virale sau stres puternic, dar aceste evenimente constituie doar triggeri.

Simptomatologia variaza foarte mult si poate fi digestiva (intermitenta) sau sa se manifeste in alta parte a organismului. Simptomele sunt mai frecvente si mai intense la copii. La sugar, simptomele apar la aproximativ 6 luni, dupa introducerea glutenului in alimentatie: scaderea in greutate in ciuda apetitului normal, scaune de consistenta grasoasa, decolorate, paloare si oboseala marcata, anemie (deficit in absorbtia fierului), varsaturi dupa ingestia de gluten. La adulti, boala se evidentiaza progresiv ca o diaree cronica (scaun apos, deschis la culoare, foarte aderent si urat mirositor-contine o cantitate mare de lipide nedigerate), insotita de balonare abdominala, dureri epigastrice (date de digestia defectoasa). Pe termen lung, se poate ajunge la osteoporoza (lipsa calciului in dozele necesare zilnice), infertilitate feminine si dismenoree (tulburari ciclu menstrual), tulburari de memorie si concentrare, iritabilitate la copii si depresie la adulti, parestezii. Simptomele variaza in raport cu 3 factori: durata in care pacientul a fost alaptat la san, varsta la care s-a introdus glutenul in alimentatie si cantitatea de gluten ingerata la o masa. Acestea depend si de gradul de distructie de la nivelul intestinului si de varsta pacientului. Cu cat se intarzie mai  mult diagnosticul (dozarea de anticorpi si endoscopie digestiva cu biopsie ) si instituirea dietei fara gluten, cu atat simptomatologia este mai variata si certitudinea aparitiei complicatiilor pe termen lung creste.

Dr. Cristina Ştefănescu, medic specialist medicină de familie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt