Reacţii adverse ale anticoncepţionalelor orale
Anima

Deşi contracepţia orală estro-progestativa este una din cele mai des folosite forme de contracepţie, datorită modului comod de administrare şi a eficacităţii foarte bune, folosirea pilulelor nu este lipsită de riscuri.


Deşi contracepţia orală estro-progestativa este una din cele mai des folosite forme de contracepţie, datorită modului comod de administrare şi a eficacităţii foarte bune, folosirea pilulelor nu este lipsită de riscuri. 

Cel mai des întalnite sunt sângerările de scăpare sau spottingul, care pot apare fie în primele 3 luni de utilizare fie după o perioadă mai lungă de folosire. Sângerările de la începutul tratamentului cu ACO sunt mai frecvente în prima lună, apărând  la o treime din paciente, mai ales la fumătoare. Apar ceva mai frecvent la produsele cu doza minimă de estrogeni. După o perioadă mai lungă de folosire a ACO pot apare sângerări determinate de modificările uterine induse de progesteron. Incidenţa lor este mai mare la fumătoare şi la pacientele care iau ACO în mod inconstant. Sângerările de scăpare nu înseamnă că pilula nu este eficientă din punct de vedere al contracepţiei. Dacă sângerările devin supărătoare şi este eliminată o cauză infecţioasă locală (de obicei vaginita cu Chlamydia trachomatis) se poate încerca schimbarea preparatului cu unul cu o doză mai mare de estrogeni.

Estrogenii din pilula contraceptivă pot determina creşterea coaglulabilităţii sângelui şi pot favoriza dezvoltarea de tromboze venoase profunde, tromboembolisme pulmonare sau chiar accidente vasculare cerebrale şi infarct de miocard. Riscul este mult mai mare la pacientele fumătoare, obeze, în vârstă de  peste 35 de ani sau care prezintă anomalii de coagulare.
Hipertensiunea arterială apare rar, la mai puţin de 5% din femeile care folosesc ACO, dar se recomandă monitorizarea tensiunii arteriale mai ales la pacientele peste 35 de ani, cu antecedente de HTA.
Riscul de dezvoltare a cancerului de sân este uşor crescut faţă de populaţia generală, mai ales la pacientele care încep de tinere administrare de ACO. Riscul de cancer de col uterin la femeile HPV pozitive este mai mare.

ACO pot determina apariţia icterului sau creşterea enzimelor hepatice şi sunt contraindicate la pacientele cu boli hepatice.
Pilulele contraceptive pot determina tulburări ale dispoziţiei şi scăderea libidoului, mai ales la utilizarea îndelungată. În plus, pot determina greaţă.
Pot apare dureri la nivelul sânilor şi creşterea acestora în volum. Pacientele care au dureri de cap pot prezenta intensificarea frecvenţei şi duratei crizelor.
ACO pot determina creştere în greutate şi retenţie de lichide. Rareori pot determina apariţia unor pete  galben-brun la nivelul feţei – chloasma, în condiţiile expunerii la soare.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt