Rinita alergică
Anima Rinita alergică (adesea supranumită "febra fânului") este o reacţie exagerată a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. În mod normal sistemul imunitar protejează corpul împotriva virusurilor şi a bacteriilor prin producerea de anticorpi care să lupte împotriva acestora. În cazul rinitei alergice, sistemul imunitar începe să lupte împotriva substanţelor...

Rinita alergică (adesea supranumită "febra fânului") este o reacţie exagerată a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. În mod normal sistemul imunitar protejează corpul împotriva virusurilor şi a bacteriilor prin producerea de anticorpi care să lupte împotriva acestora. În cazul rinitei alergice, sistemul imunitar începe să lupte împotriva substanţelor, care în mod normal nu sunt nocive, cum ar fi acarienii şi polenul (alergeni), ca şi când acestea ar începe să atace organismul.

Această reacţie exagerată cauzează inflamaţie şi simptome care afectează în principal nasul, dar şi ochii, urechile, sau gâtul. Este posibil ca organismul să nu aibă o reacţie alergică din primul moment în care este inhalată o substanţă alergenă precum polenul de iarbă. Cu toate acestea, data urmatoare în care are loc o inhalaţie de polen poate apărea o senzaţie de nas înfundat sau de respiraţie anevoioasă. Acestea apar ca răspuns al sistemului imunitar.

Cauze:

Rinita alergică poate fi cauzată de câteva tipuri de alergeni, precum polenul, mucegaiul, acarienii, praful, puful animalelor şi gândacii. Reacţiile alergice au loc numai în cazul oamenilor care prezintă sensibilitate crescută sau susceptibilitate la alergeni.

Simptome:

Simptomele imediate ale rinitei alergice cel mai des întâlnite sunt: strănutul repetat, îndeosebi dimineaţa la trezire; strănutul poate apărea chiar şi în decurs de 1- 2 minute de la expunerea la alergeni; rinoreea (când curge nasul); tuse cronică în timp ce pacientul încearcă să-şi elibereze gâtul de secreţii; lăcrimare abundentă şi prurit ocular (mâncărime a ochilor); prurit (mâncărime), otica (a urechilor), nazală şi a gâtului. Simptomele pot apărea în mai puţin de 5 minute de la expunerea la alergen, sau poate dura mai mult timp ca să se dezvolte (în mod tipic de la 3 la 6 ore).

Diagnosticarea corectă a rinitei alergice este importantă deoarece există multe maladii cu aceleaşi simptome (precum infecţii ale tractului respirator superior) ca şi identificarea corectă a alergenului care poate îndruma către un tratament potrivit pentru simptome. Medicul va determina dacă rinita alergică este perenă sau sezonieră şi dacă sunt semne de complicaţii precum sinuzita şi astmul.

Dr. Cora Minculescu, clinica Anima Nusco Tower

Sursa imagine: pnews.net.nz

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt