Anorexia
Anima

Este o tulburare de alimentatie caracterizata prin reducerea marcata a apetitului pana la aversiune totala fata de mancare. Anorexia nervoasa este caracterizata prin infometare autoimpusa si refuzul de a mentine o greutate la valoarea minima a normalului corespunzatoare varstei si inaltimii, asociata cu o teama irationala de a nu deveni supraponderal.


Adolescentele cu anorexie merg pana la extrem pentru a-si pastra o greutate corporala foarte scazuta. Cu cat scad mai mult in greutate cu atat creste obsesia pentru mancare, dieta si eliminarea kilogramelor “in plus”.

Exista diferente intre anorexie si dieta?

Da, exista. Tulburarile de alimentatie, inclusiv anorexia survin dupa o dieta normala. Adesea dieta incepe dupa o remarca jignitoare a celor din anturaj, prieteni, membrii familiei. Unele adolescente dupa ce ajung la greutatea dorita nu se pot opri si persista dorinta de a slabi, intrand astfel intru-un cerc vicios, ajungand la scaderea drastica a ratiilor de mancare.

Semnele si simptomele anorexiei nervoase sunt importante si de aceea trebuie urmarite si analizate cu multa atentie. Semne ale comportamentului alimentar: dieta drastica in ciuda scaderii in greutate, mananca doar alimente cu continut caloric scazut, evita alimentele “interzise” cu continut mare in grasimi si carbohidrati; obsesie pentru calorii- pretind ca mananca sau mint in legatura cu alimentatia; preocupare legata de mancare- vorbesc despre mancare sau gatesc pentru altii; adesea refuza sa manance cu alte persoane sau in locuri publice. Semne si simptome legate de imaginea corporala: se simt supraponderale in ciuda faptului ca au o greutate sub normalul varstei, obsesie pentru forma corpului, masura hainelor, neaga faptul ca ar fi slabe. Semne si simptome de purgare: folosesc medicamente pentru slabit, diuretice sau laxative in mod abuziv, varsaturi autoprovocate dupa mese, exercitii fizice epuizante, in exce

Se poate trata anorexia nervoasa?

Da, cu ajutorul unei echipe multidisciplinare formata din psihiatrii, psihologi, dieteticieni. Participarea si sustinerea familiei sunt elemente importante pentru succesul terapiei. Atingerea unei greutati normale nu este usor de atins de pacientele tratate impotriva vointei lor. Psihoterapia joaca un rol crucial in tratament, cea mai larg utilizata fiind terapia cognitiv-comportamentala. Pacientul si terapeutul lucreaza pentru a modifica comportamentul alimentar. Terapia de grup permite adolescentelor cu anorexie sa comunice intre ele intr-un cadru supervizat. Dovezile stiintifice care incurajeaza utilizarea medicatiei psihotrope sunt putine. In majoritatea cazurilor sunt necesari mai multi ani pentru recuperare, intre 6 si 12 ani. Nu sunt rare cauzele de deces cauzate de dezechilibre hidroelectrolitice severe. 

Dr. Bold Andreea Diana
Medic specialist psihiatrie
Clinica Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt