Respiraţia urât mirositoare
Anima Respiraţia sau halena urât mirositoare, este una din situaţiile atât de des întâlnite şi foarte stânjenitoare. În majoritatea situaţiilor, cauzele care determină apariţia respiraţiei urât mirositoare se află la nivelul cavităţii bucale datorită bacteriilor de la acest nivel care descompun produsele alimentare greu de digerat. Bacteriile care participă la acest proces de descompunere a alimentelor sunt anaerobe (trăiesc în mediu lipsit de oxigen) şi trăiesc în fisurile din limba, buzunăraşele din jurul dinţilor.


Respiraţia
sau halena urât mirositoare, este una din situaţiile atât de des întâlnite şi foarte stânjenitoare. În majoritatea situaţiilor, cauzele care determină apariţia respiraţiei urât mirositoare se află la nivelul cavităţii bucale datorită bacteriilor de la acest nivel care descompun produsele alimentare greu de digerat. Bacteriile care participă la acest proces de descompunere a alimentelor sunt anaerobe (trăiesc în mediu lipsit de oxigen) şi trăiesc în fisurile din limba, buzunăraşele din jurul dinţilor.

De ce apare mirosul neplăcut al respiraţiei?

Alimentele recent ingerate
(ceapa, usturoiul, sosurile grase, tutunul alcoolul). Sunt studii care au arătat că ceapa, cafeaua pot fi detectate în aerul expirat de o persoană până la 72 ore de la ingestie.

Secreţie salivară deficitară
 saliva este responsabilă de curăţarea gurii şi îndepărtarea particulelor ce pot determina apariţia mirosului neplăcut (poate să apară la persoane sănătoase după ce au vorbit foarte mult, imediat după ce se trezesc din somn, mai ales dacă sforăie în somn, la persoanele care consumă puţine lichide sau în cazul unei afecţiuni numită xerostomie. De asemenea, există medicamente care duc la scăderea secreţiei salivare).

Igiena orală:
lipsa periajului dentar după masă, prezenţa afecţiunilor dentare (carii, paradontoză, abcese dentare….)

Afecţiuni din sfera ORL
: candidoza, amigdalita, faringita, sinuzite, rinite

Afecţiuni gastrointestinale
(hiperaciditate gastrică, afecţiuni hepatice, constipaţie)

Diabet zaharat


Insuficienţă renală (uremia)

 Concluzii:

-         respectaţi regulile unei bune igiene orale
-         consumaţi lichide şi evitaţi alimentele care determină un miros neplăcut al respiraţiei
-         nu săriţi peste micul dejun (chiar şi după periajul de dimineaţă al dinţilor, halena poate reveni la scurt timp dacă nu aţi mâncat ceva)
-         mergeţi la un medic dentist pentru a detecta eventualele probleme dentare
-         daca aţi respectat indicaţiile de mai sus şi tot aveţi probleme cu respiraţia urât mirositoare, atunci este bine să vă adresaţi medicului pentru a exclude existenţa altor probleme de sănătate.

 Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterolog, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt