Screeningul pentru cancer colorectal
Anima Screeningul se efectuează la persoane asimptomatice, cu scopul de a detecta precoce prezenţa unei tumori. Se speră că astfel mortalitatea asociată cu tipul respectiv de cancer va scădea, datorită şanselor mai mari de vindecare atunci când diagnosticarea se realizează în stadii incipiente. Pentru cancerul colorectal există mai multe tipuri de investigaţii, care pot fi folosite în scop de screening: evaluare a hemoragiilor fecale oculte, sigmoidoscopie şi colonoscopie.

         Evaluarea hemoragiilor fecale oculte constă în identificarea pacienţilor la care materiile fecale conţin sânge în cantităţi preamici pentru a fi vizibil cu ochiul liber. Dintre persoanele la care se depistează sângerare ocultă, numai 2-10% au cancer, 20-30% au adenoame (tumori benigne), iar restul au alte afecţiuni sau este vorba de un rezultat fals-pozitiv. Este indicat ca acest tip de evaluare să se facă anual, la persoane cu vârsta >50 ani.

    Sigmoidoscopia presupune introducerea pe cale rectală în tubul digestiv a unui dispozitiv prevăzut cu o cameră de luat vederi. Înainte de efectuarea procedurii este necesară pregătirea adecvată a colonului pentru ca acesta să nu conţină materii fecale ce ar putea împiedica observarea leziunilor. Metoda permite inspectarea până la nivelul colonului sigmoid. Leziunile suspecte decelate pot fi biopsiate, fapt care permite relativ rapid confirmarea sau infirmarea malignităţii. Se recomandă ca persoanele >50 ani să fie evaluate prin sigmoidoscopie o dată la 5 ani.

    Colonoscopia este similară cu sigmoidoscopia, diferenţa fiind că metoda permite explorarea colonului în totalitate, până la nivelul cecului. Este indicat a se efectua o dată la 10ani, la persoane cu vârsta >50 ani.

   Trebuie reţinut că în cazul indivizilor cu istoric familial de cancer colorectal, vârsta de începere a investigaţiilor de screening ar trebui să fie cu 10 ani mai mică decât vârsta de diagnosticare a unui cancer colorectal în familia respectivă.

   Deşi aceste investigaţii sunt neplăcute pentru pacienţi şi presupun consum de resurse deloc neglijabil (bani, timp, stres), este dovedit faptul că utilizarea lor consecventă într-o populaţie scade semnificativ mortalitatea prin cancer colorectal.

 Dr. Radu Emanuel Ion
Medic specialist Oncologie Medicala

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt