Guta
Anima

Guta este o boala inflamatorie determinata de cresterea acidului uric si depunerea cristalelor de urati la nivelul articulatiilor. Este mai frecventa la barbati decat la femei. Primul atac de guta afecteaza de obicei degetul mare de la picior. Criza apare mai frecvent noaptea, dupa un abuz alimentar, de alcool sau medicamente diuretice trezind bolnavul din somn...


Guta este o boala inflamatorie determinata de cresterea acidului uric si depunerea cristalelor de urati la nivelul articulatiilor. Este mai frecventa la barbati decat la femei.

Primul atac de guta afecteaza de obicei degetul mare de la picior. Criza apare mai frecvent noaptea, dupa un abuz alimentar, de alcool sau medicamente diuretice trezind bolnavul din somn. Degetul mare de la picior (halucele) este rosu, tumefiat(umflat) criza putand dura de la cateva ore la cateva zile.

Ulterior crizele de guta vor afecta si alte articulatii (glezna, genunchi etc.)

In timpul crizei bolnavul poate avea febra iar analizele de sange vor arata o crestere a numarului de leucocite si alte semne de inflamatie(viteza de sedimentare a hematiilor/VSH este crescuta).

Dupa cronicizarea bolii vor apare tofii gutosi periarticulari pe aripile nasului, tendonul lui Achile sau pavilionul urechii).

Tratament

Guta necesita regim igieno-dietetic(renuntarea la alimente precum carnea, ciocolata, spanacul) dar si tratament medicamentos antiinflamator cu Colchicina, Fenilbutazona sau Indometacin.

Se mai folosesc: Alopurinolul (un medicament ce scade producerea de acid uric)si Benzbromazona (medicament ce creste eliminarea acidului uric).

Dr. Mircea Căzăceanu, medic specialist medicină de familie, Clinica Anima Nusco Tower

 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt