Steroizii anabolizanti si performantele sportive
Anima

Steroizii anabolizanti sunt folositi in mod ilicit de catre sportivii de performanta si de practicanti ai culturismului.


Substantele cel mai frecvent folosite sunt: testosteron, nandrolon, stanozol, metenolol si metandienon. In present aceste substante se pot procura usor fara prescriptie medicala, in special prin intermediul internetului. 

Steroizi anabolizanti cresc masa musculara si forta voluntara maximala, crescand astfel performantele sportive ale culturistilor si halterofililor. Aceste substante sunt folosite si in alte sporturi, precum cele de rezistenta (ciclism, maraton), unde printr-un mecansim diferit (cresterea nivelului hemoglobinei, cresterea capacitatii de regenerare a musculaturii scheletice posttraumatic) se crede ca pot creste performanta. 

Steroizi anabolizanti au multiple reactii adverse: cresc numarul evenimentelor cardio- si cerebrovasculare trombembolice (un numar mare de decese in randul atletilor de performanta care au abuzat de aceste substante au fost raportate), afecteaza functia hepatica (de la cresterea modesta a transaminazelor hepatice pana la carcinom hepatocelular), cresc comportamentul agresiv “crize de furie”, cresc riscul de a dezvolta diabet zaharat si posibil carcinom de prostata. Exista si o reactie adversa de tip cosmetic- ginecomastia (dezvoltarea tesutului mamar la barbat)- cei initiati in folosirea acestor substante folosesc concomitent un alt medicament, de obicei tamoxifen pentru a prevenii aceasta problema. 

O alta reactie adversa este scaderea spermatogenezei ce duce la infertltitate, reactie cu potential reversibil dupa saptamani sau luni dupa intrerupere. 

Ceea ce este insa mai putin cunoscut, probabil si cel mai periculos este ca aceste substante dau dependenta. Dupa oprirea administrarii steroizilor anabolozanti, nivelul de testosteron in sange scade foarte mult, provocand scaderea libidoului, depresie, bufeuri, simptome pe care multi nu le pot tolera. Reinitierea steroizilor anabolizanti duce la diparitia “miraculoasa” a simptomelor, ceea ce creaza un cerc vicios si un comportament adictiv.

Dr. Vadim Gavan - Medic specialist endocrinolog

Clinicile Anima - Anima Delfinului

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt