Abordarea depresiei în practica medicului de familie
Anima Depresia este o tulburare a stării afective care se manifestă pe perioade lungi de timp şi care trebuie identificată de la primele semne. Dincolo de ajutorul familiei şi a celor apropiaţi, este foarte important profesionalismul medicului cu care pacientul are primul contact. De cele mai multe ori acesta este medicul de familie, care are avantajul că ştie nu numai problemele medicale ale pacientului,ci şi pe cele personale.Depresia este o tulburare a stării afective care se manifestă pe perioade lungi de timp şi care trebuie identificată de la primele semne. Dincolo de ajutorul familiei şi a celor apropiaţi, este foarte important profesionalismul medicului cu care pacientul are primul contact. De cele mai multe ori acesta este medicul de familie, care are avantajul că ştie nu numai problemele medicale ale pacientului,ci şi pe cele personale.

Semnele depresiei sunt diferite de la o persoană la alta, dar trebuie să avem în vedere câteva simptome:

  • tristeţe, descurajare
  • pierderea interesului pentru activităţi cotidiene
  • oboseală
  • modificarea  apetitului
  • tulburări ale somnului ( insomnie sau trezire extrem de matinală )
  • senzaţia de inutilitate
  • dificultăţi de concentrare
  • agitaţie, nervozitate
  • gânduri despre moarte

 Cel mai important lucru este să evaluăm potenţialul de suicid. Cei care prezintă un risc mai mare sunt cei care au mai încercat să se sinucidă în trecut, alcolicii deprimaţi, persoane divorţate ori văduve, cei care au avut în familie persoane care s-au sinucis.
Medicul de familie are o mare responsabilitate, să recunoască semnele unei depresii, chiar dacă pacientul se adresează pentru alte probleme medicale şi să iniţieze un tratament.
În funcţie de  gravitatea depresiei, tratamentul se face prin psihoterapie, medicamente antidepresive sau combinarea celor două.
Cei care trec peste prejudecăţi şi vor să se adreseze unui psihoterapeut întâmpină însă un obstacol şi anume că sedinţele de psihoterapie nu sunt gratuite.

În cazul  tratamentului cu antidepresive,  majoritatea medicilor preferă medicamente care sunt sigure şi în caz de supradozare. Pentru a fi eficient, tratamentul poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni şi necesită sprijinul familiei sau al celor apropiaţi. Medicul de familie trebuie să urmărească pacientul săptămânal până la ameliorarea simptomelor, să aibă o bună legatură cu pacientul şi cu familia acestuia şi să ştie când să intervină pe parcursul tratamentului.

Dr. Valentina Aniţei, medic specialist medicină de familie, Anima Delfinului

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt