Sechelele bolii inflamatorii pelvine
Anima Posibilitatea ca după o BIP să apară sechele este direct proporţională cu severitatea reacţiei inflamatorii la nivelul salpingelor în faza acută a bolii. Principalele sechele sunt: infertilitatea de cauză tubară, sarcina ectopică,  sindromul algic pelvin şi BIP reziduală.


Posibilitatea ca după o BIP să apară sechele este direct proporţională cu severitatea reacţiei inflamatorii la nivelul salpingelor în faza acută a bolii. Principalele sechele sunt: infertilitatea de cauză tubară, sarcina ectopică,  sindromul algic pelvin şi BIP reziduală.
Inflamaţia acută a trompelor ( mai ales cu Chlamidya) este una din cauzele cele mai frecvente de infertilitate la femeie.
Întârzierea în începerea tratamentului episodului acut influenţează evoluţia ulterioară.  Dacă iniţierea terapiei întârzie cu 3 zile din momentul apariţiei durerii abdominale, riscul de infertilitate creşte de 3 ori.
În paralel cu creşterea incidenţei BIP, în ultimii ani s-a dublat numărul sarcinilor ectopice. Pacientele cu BIP în antecedente prezintă risc de a face sarcină ectopică de 7-10 ori mai mare decât cele fără infecţie. Sindromul algic pelvin sau durerea pelvină cronică apar de asemenea la femeile cu BIP. Durerea pelvină poate fi permanentă sau ciclică şi este cauzată de aderenţele care determină distorsiuni ale trompelor,  mase tubo-ovariene cu prinderea ovarului prin aderenţe. Durerea se asociază frecvent cu tulburări de ciclu şi dismenoree. În aproximativ 66% din cazuri apare şi dispareunie.
Examenul genital decelează la palpare o durere în pelvis, uterul retro sau laterodeviat datorită aderenţelor şi impastarea anexelor cu sau fără prezenţa unei mase tubo-ovariene. În acest stadiu, folosirea antibioticelor ca tratament este inutilă, laparoscopia rămânând singura metodă folositoare pentru liza aderentelor.

Dr. Sanda Naforniţă, medic specialist obstetrică - ginecologie, Anima Victoriei

 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt