Hipertiroidia
Anima Excesul de hormoni tiroidieni poartă numele de hipertiroidie sau tireotoxicoză. Este o patologie mai frecvent întâlnită la femei şi poate afecta până la 2%  din populaţia feminină.


Excesul de hormoni tiroidieni poartă numele de hipertiroidie sau tireotoxicoză. Este o patologie mai frecvent întâlnită la femei şi poate afecta până la 2%  din populaţia feminină.
Din punct de vedere clinic, determină scădere ponderală, uneori de ordinul zecilor de kilograme, transpiraţii profunde, tremor al mâinilor, palpitaţii. Pacientul relatează iritabilitate, scăderea capacităţii de efort şi de concentrare, insomnii, intoleranţă la căldură. Pielea devine foarte fină, caldă şi transpirată. La femei pot apare tulburări ale ciclului menstrual. La nivel cardiac se pot dezvolta tulburări de ritm, extrasistole mergând până la fibrilaţie atrială. În cazurile cu evoluţie îndelungată apare pierderea de calciu din oase cu dezvoltarea osteoporozei.

La tineri, cauza cea mai frecventă de hipertiroidie este boala Basedow sau guşa difuză toxică. Boala este determinată de apariţia unor autoanticorpi – TRAb (sau TSI) care induc funcţionarea excesivă a glandei. Deşi cauza exactă nu se cunoaşte, este implicată o puternică componentă genetică peste care se suprapun diferiţi factori din mediu. Stresul, fumatul sau expunerea la  diferite noxe sunt consideraţi factori de risc.
Afectarea tiroidiană din boala Basedow se însoţeşte la unii pacienţi cu afectare oculară. Prin inflamaţia ţesuturilor moi din spatele globului ocular, acesta este împins anterior deteminând  apariţia exoftalmiei. În cazurile foarte severe, ochiul nu mai este acoperit complet de pleoape şi se pot dezvolta leziuni ale corneei care pot duce la orbire. Există mai multe regimuri de tratament pentru oftalmopatia Graves, în funcţie de severitatea bolii.

Cam în 40 % din cazuri, după 2 ani de tratament medicamentos corect, pacientul poate intra în remisiune, care poate dura chiar ani de zile. Remisiunea este mai frecventă la pacienţii nefumători şi cu guşa mică.
La pacientii mai vârstnici, hipertiroidia este de obicei determinată de guşa uni sau polinodulară toxică. Spre deosebire de Boala Basedow nu prezintă şansa unei remisiuni spontane după 2 ani de tratament conservator şi din această cauză au mai curând indicaţie de terapie radicală. Tratamentul conservator este medicamentos, cu substanţe care blochează sinteza hormonilor tiroidieni şi este necesară monitorizarea periodică a funcţiei tiroidiene. Tratamentul se poate continua şi în cazul unei  eventuale sarcini (de preferat cu anumite antitiroidiene), dar cu doze mici şi controale mult mai frecvente ale funcţiei tiroidiene.

Medicamentele pot avea rare reacţii adverse. Cele mai întâlnite sunt reacţiile alergice  manifestate prin erupţii cutanate roşii care provoacă mâncărimi sau dureri articulare. Foarte rar poate apare afectare hepatică sau hematologică, cu scăderea celulelor responsabile de apărarea organismului şi creşterea susceptibilităţii la infecţii.
Tratamentul radical este chirurgical sau cu radioiod şi nu se poate efectua decât după echilibrarea prealabilă a pacientului cu medicamente. Chirurgical se realizează excizia tiroidei, cu vindecarea hipertiroidismului dar cu preţul instalării hipotiroidismului definitiv, care necesită tratament de substituţie cu hormoni tiroidieni toata viaţa.
Tratamentul cu radioiod distruge tiroida fără a mai fi necesară intervenţia chirurgicală, dar este contraindicat la pacienţii cu afectare oculară severă şi la tineri. În plus, datorită efectului de distrugere a tiroidei fetale, sarcinile şi alăptarea sunt interzise pe durata tratamentului şi 1 an după aceea. Se asociază cu hipotiroidie care apare imediat sau la distanţă după tratament.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt