OBOSEALA
Anima

OBOSEALA

Traim intr-o epoca in care cuvantul de baza este viteza.Viteza in desfasurarea tuturor activitatilor si a odihnei.Uneori insa,organismul ne semnaleaza ca trebuie sa facem ceva cu noi pentru ca apare oboseala, extenuarea.


OBOSEALA

Traim intr-o epoca in care cuvantul de baza este viteza.Viteza in desfasurarea tuturor activitatilor si a odihnei.Uneori insa,organismul ne semnaleaza ca trebuie sa facem ceva cu noi pentru ca apare oboseala, extenuarea.

Oboseala, simptom atat de cunoscut, care ne creeaza neplaceri si nemultumiri majore, o resimtim sub diferite forme(somnolenta, apatie, lipsa de energie) ne ingrijoreaza.Ajungem sa ne simtim obositi si cand ne trezim dimineata.

Uneori punem oboseala pe seama activitatii intense de la serviciu, pe programul de lucru prelungit, pe stress.Prelungirea acestei stari,o perioada mai lunga de timp,ar trebui sa ne dea de gandit si sa consultam un medic.

Cauzele oboselii sunt multe si sunt variate.Uneori ele ascund doar lipsa timpului pentru odihna,alteori pot ascunde afectiuni, unele grave

In cazul oboselii prelungite(cateva luni de zile),primul lucru pe care trebuie sa-l facem este prezentarea la medic.Discutia (anamneza) medicului cu pacientul are o importanta covarsitoare pentru stabilirea cauzelor oboselii,pentru stabilirea trecutului medical al pacientului,afectiunile cronice ale acestuia,simptomele actuale.Examenul clinic complet efecuat de medic este de asemenea esential.Urmatoarea etapa o constituie investigatiile paraclinice.Printre acestea se numara analize de laborator cum ar fi: hemoleucograma completa,glicemia,colesterol, trigliceride, calciu total, calciu ionic, transaminazele, electroforeza proteinelor serice,urea, creatinina, acidul uric, sideremia, viteza de sedimentare a hematiilor, fibrinogenul, proteinaC reactiva, examenul complet de urina, urocultura, dozarea hormonilor tiroidieni.

In cazul in care istoricul medical al pacientului, examenul clinic si simptomele actuale sugereaza alte afectiuni posibile se pot face si alte investigatii pentru precizarea diagnosticului.

Cauze ce pot determina oboseala si modalitati de ameliorare ale acestora:

Lipsa de somn suficient poate declansa aparitia oboselii.Somnul insuficient poate afecta negativ capacitatea de concentrare, dar si starea generala de sanatate.Adultii ar trebui sa doarma in medie 7-8 ore pe noapte,aceasta implicand un program regulat de somn, care se poate realiza prin eliminarea telefonului, a laptopului si a televizorului din dormitor.

Energia insuficienta pentru desfasurarea activitatilor cotidiene, insotita de oboseala poate apare in cazul unor diete restrictive, in cazul unei alimentatii deficitare.In acest caz o alimentatie echilibrata si difersificata bazata pe legume si fructe proaspete,lactate ,peste,carne de pasare si vita va asigura necesitatile energetice ale organismului.

Anemia este una din cauzele cele mai frecvente care induce o stare de obosela cvasipermanenta.Diagnosticarea acesteia,stabilirea cauzelor si eradicarea lor, vor duce la disparitia oboselii.

 Infectiile urinare asimptomatice se pot manifesta doar prin stare de oboseala.Se recomanda depistarea infectiei urinare prin analize de urina(sumar,sediment,urocultura cu antibiograma).Dupa tratamentul corect al infectiei urinare va disparea oboseala.

Ca simptom,oboseala apare in multe alte afectiuni ale organismului:afectiuni cardiovasculare, tiroidiene,diabet zaharat,hepatite,depresie,afectiuni neurologice etc.

De aceea, pentru descoperirea cauzelor oboselii de durata,o vizita la medic este esentiala.Si cum cel mai apropiat de pacient este medicul de familie, nu ezitati a va adresa.

Uneori si o simpla discutie,”va ia oboseala cu mana”.

Dr Sorohan Iulia Minerva

Medic Specialist Medicina de Familie

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt