Tusea la copil
Anima

Multi parinti atunci cand se confrunta cu episoade de tuse persistenta prezente la micutii lor, nu stiu sa evolueze obiectiv de cele mai multe ori in fata medicului examinator severitatea simptomatologiei, descriind mai degraba 


Multi parinti atunci cand se confrunta cu episoade de tuse persistenta prezente la micutii lor, nu stiu sa evolueze obiectiv de cele mai multe ori in fata medicului examinator severitatea simptomatologiei, descriind mai degraba impactul nefavorabil al bolii copilului asupra programului zilnic personal:”asta micul a batut toba toata noaptea, de n-am inchis un ochi doamna doctor!”.

Din pacate, tendinta este , din cauza panicii sau pentru a se elimina cat mai rapid disconfortul produs de acest „neajuns”, sa se apeleze in urgenta la remedii fel si fel, luate din faramacii fara reteta.

Tusea poate dura sub 1 luna (tusea acuta) sau se poate prelungi pe parcursul a 1-2 luni, poate si mai mult, atunci cand discutam despre tuse cronica.

Ceea ce trebuie sa stim insa, este faptul ca tusea nu reprezinta o boala in sine, ci este doar un reflex fiziologic cu rol de protectie pentru caile respiratorii, fiind un fel de „aspirator” de impuritati prezente in aceste segmente si in cazul tusei acute, de multe ori ,procesul este autolimitativ .

De regula, tusea are drept punct de plecare un episod viral, iar din pacate, in cazul formelor cronice, se foloseste prea cu „dare de mana” diagnosticul de astm bronsic.

Nu inseamna insa ca orice tuse acuta este declansata de un banal episod viral.Aceasta forma poate semnala prezenta unui proces infectios-inflamator (ex.pneumonie),unui episod alergic(daca ne aflam in plin sezon alergic sau copilul are fond atopic si este expus la respectivul alergen),inhalarea de catre copil a unui corp strain(ceea ce reprezinta o urgenta, mai ales daca debutul tusei este brusc si apare si dispneea=greutatea in respiratie), insa trebuie sa tinem cont atat de contextul patologic, cat si de alte semne de boala prezente.

Cand „dam fuga” la specialist ? Cand tusea apare din senin, la nou nascuti, este urat productiva, apare dupa ingesta de alimente brusc (semnal de alarma pentru corp strain prezent in caile respiratorii!), copilul manifesta si semne neurologice (convulsii,spasme),tusea este cu sange prezent,cutia toracica a copilului bombeaza anormal in respiratie, copilul are multiple tare care i-ar putea pune viata in primejdie, frecventa respiratorie si curba termica sunt crescute sau apar si zgomote pe care urechea parintelui le percepe ca anormale pentru respiratia copilului sau.

In ceea ce priveste tusea cronica, de multe ori aceasta poate fi psihogena sau poate ascunde alte patologii prezente (malformatii congenitale, sdr imunodeficitare,afectiuni cronice pulmonare, astm bronsic si chiar boala de reflux gastroesofagian).

Tusea psihogena este fara o cauza obiectiva,restanta dupa  un episod de IACRS(infectie acuta de cai respiratorii superioare) remis si dispare nocturn sau cand copilul este concentrat pe o activitate anume, reaparand cand copilul se simte in centrul atentiei, compatimit pentru boala sa sau cand simte ca ar putea obtine de pe urma acesteia niste beneficii, fiind un „mic profitor” de pe urma situatiei.

In ceea ce priveste astmul bronsic, este de retinut ca el apare in procent foarte scazut la copilul sub 2 ani, la acesta fiind mai frecventa boala de reflux, pentru care nu se recomanda medicatie copilului.

Ceea ce ar trebui parintele sa isi „noteze” cu privire la caracterul tusei copilului sunt urmatoarele lucruri:natura tusei:uscata/productiva,durata tusei :<3 saptm/ > 3 saptm,momentul din zi cand se declanseaza:ziua/noaptea(sugestiva pentru astm, insa corelata si cu alte semne clinice)/continua, prezenta si altor semne si simptome asociate.

Ce retinem? NU administram copilului antibiotice daca nu sunt prezente  semne de pneumonie sau de tuse convulsiva (paroxistica) si NU administram bronhodilatatoare in criza acuta de tuse daca nu avem indicatia clara a specialistului sa o  facem.

 

Dr Emilia Florescu

Medic specialist ORL

Clinica Anima Delfinului

Sos.Pantelimon nr 245

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt