Infecţii ale tractului urinar
Anima În mod normal tractul urinar este steril, exceptînd uretra distala, care este colonizată cu bacterii provenite de pe tegumentul perineal, iar la femei şi din vulvă.


În mod normal tractul urinar este steril, exceptînd uretra distala, care este colonizată cu bacterii provenite de pe tegumentul perineal, iar la femei şi din vulvă.

Infecţia tractului urinar (ITU) este una dintre cele mai frecvente condiţii patologice. Un număr apreciabil de ITU evoluează asimptomatic, iar la copilul sub vârsta de 2 ani simptomatologia ITU este nespecifică. Infecţia tractului urinar poate fi inaparenta sau manifestă. Afectează oricare segment al căilor urinare şi, din cauza raporturilor anatomice, odată instalată într-un segment se extinde şi la celelalte: uretrite, prostatite, cistite, pielonefrite. Uneori este un episod acut,  autolimitat la căile urinare inferioare. Alteori, la pacienţii cu predispoziţie înnăscută sau dobândită, episoadele se repetă (recurente, reinfectii) şi infecţia se cronicizează.

Infecţiile tractului urinar afectează toate vârstele. La nou-născuţi şi sugari prevalenţa este mai mare la băieţi decât la fetiţe. Ulterior, raportul se inversează din ce în ce mai accentuat până la vârsta adultă. Diferenţa dintre sexe dispare însă la vârstnici, prin creşterea mai rapidă a prevalenţei la bărbaţi legat de afecţiunile prostatei şi instrumentatiile pe care le impun.
Aproximativ 10-20% din femei sunt confruntate cu ITU cel puţin o dată în viaţă.

Invazia tractului urinar se produce pe 3 căi: ascendentă, limfatică şi hematogenă. Calea ascendentă e cea mai importantă pentru accesul bacteriilor condiţionat patogene în tractul urinar.

 Escherichia coli este cel mai frecvent agent etiologic al infecţiilor de tract urinar. Simptomatologia infecţiilor de tract urinar constă în:

- durere sau arsuri la urinare (disurie) 
- nevoia de a urina frecvent şi eliminarea unei cantităţi mici de urină 
- sensibilitate sau greutate în partea de jos a abdomenului 
- urină tulbure sau urât mirositoare 
- durere în lateral, în spate sub cutia toracică (durere în flanc) 
- frison şi febră 
- greaţă şi vărsături.

Principala metodă de diagnostic în infecţiile de tract urinar este urocultura.

Dr. Bogdan Crăciunescu, medic specialist medicină de laborator, Laboratorul Anima

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt