Cele mai frecvente întrebări legate de anemia feriprivă
Anima Anemia feripriva este acel tip de anemie care apare atunci cand in organism nu exista o cantitate suficienta de fier...

Ce este anemia feripriva?

Anemia feripriva este acel tip de anemie care apare atunci cand in organism nu exista o cantitate suficienta de fier. Fierul intra in compozitia hemoglobinei (Hb), principalul constituent al eritrocitelor (hematii, globule rosii). La nivelul plamanilor, Hb leaga oxigenul si apoi il transporta catre toate celulele din corp. Cand cantitatea de fier din organism este scazuta, este perturbata sinteza Hb (scade cantitatea de Hb). Ca urmare a scaderii cantitatii de Hb, apare hipoxia (lipsa de oxigen) in organe, acestea functionand deficitar.

Cand apare anemia feripriva?

Anemia feripriva este cea mai comuna forma de anemie, putand sa apara la orice varsta, indiferent de sex.

DE RETINUT:

 - anemia feripriva predomina la femei si copii

 - donatorii de sange sunt predispusi la aparitia anemiei feriprive

 - anemia feripriva NU este o boala ci un sindrom care are la baza una sau mai multe cauze:

1. Aport insuficient de fier prin dieta inadecvata (vegetarieni, gravide care au o alimentatie saraca in fier si nu iau suplimente cu fier) SAU afectiuni digestive care impiedica absorbtia fierului (boala celiaca, aclorhidria, rezectii gastroduodenale)

2. Necesar cerscut de fier ( in sarcina, in perioada lactatiei, in perioada de crestere la copii, adolescent si in special la sugari)

3. Pierderi cronice de fier prin sangerari mici si repetate de cauza: digestiva ( ulcer gastroduodenal, varice esofagiene, colita ulceroasa, hemoroizi, cancer, paraziti, hernie hiatala, polipi sau diverticuli intestinali), urinara (litiaza renala, cancer), genitala (sangerari menstrulae foarte abundente, nasteri sau avorturi repetate, fibrom uterin), pulmonara (hemoptizii in TBC, cancer pulmonar), hematologica (tulburari de hemostaza, hemoglobinuria paroxistica nocturna), medicamentoasa (aspirina si ibuprofenul pot produce sangerari gastrointestinale atunci cand sunt luate in cantitati excessive), persoanele cu episoade frecvente de epistaxis (hemoragie nazala)

Cum se manifesta anemia feripriva?

Formele usoare de anemie feripriva  pot sa nu provoace simptome evidente. Pe masura ce anemia se agraveaza se instaleaza si simptomele care pot fi:

  1. Nespecifice (apar in orice tip de anemie): astenie fizica  (stare de oboseala, slabiciune si scaderea rezistentei la efort), dispnee la efort (respiratie anevoioasa in timpul exercitiilor fizice), cefalee (dureri de cap), paloare, tahicardie (palpitatii), stari de ameteala, dificultati de concentrare, irascibilitate, insomnia
  2. Specifice (care sugereaza un deficit de fier la nivelul tesuturilor): piele uscata; par uscat si sfaramicios; unghii foarte fragile (in formele severe de anemie feripriva apare koilonichia – unghii “scobite”); stomatita angulara (crapaturi la colturile gurii); glosita (limba este neteda, lucioasa si dureroasa); dificultati la inghitit, cu senzatia de gat uscat (sindromul Plummer-Vinson)

DE RETINUT: -  in cazurile severe, in special la copii, poate sa apara pica (dorinta de a ingera substante care nu sunt neaparat comestibile: pamant, var, gheata). La copii mici cu forme severe de anemie feripriva pot sa apara si intarzieri ale cresterii, mersului si vorbirii. Copii pot fi mai nervosi, plang mai des si au deficit de atentie (se concentreaza asupra unei activitati pentru o perioada mai scurta de timp). Dupa corectarea deficitului de fier aceste manifestari dispar. Fara un tratament adecvat recomandat de medic problemele mentale si comportamentale pot deveni permanente.

 

Ce analize de laborator sunt necesare pentru diagnosticul anemiei feriprive si cum se modifica acestea?

-          Hemograma – in anemia feripriva eritrocitele sunt mai putine, mai mici, iar cantitatea de Hb este scazuta

-          Frotiul de sange (ca analiza complementara hemogramei) –  in anemia feripriva eritrocitele sunt descrise ca fiind mai putine, mai mici (microcite) si mai palide (eritrocite hipocrome, chiar goale-anulocite-in formele severe) si pot avea diferite forme (poikilocitoza).

-          Numarul de reticulocite este scazut (reticulocitele sunt eritrocite tinere produse in maduva osoasa si eliberate in circulatie) . Dupa instituirea tratamentului, dovada eficientei acestuia o constituie cresterea numarului de reticulocite.

-          Teste care evalueaza fierul din organism:

  • Sideremia (cantitatea de fier din sange) – scazuta
  • CTLF (capacitatea totala de legare a fierului) – crescuta
  • ST (saturatia transferinei) – scazuta
  • Feritina serica – scazuta
  • PEL (protoporfirina eritrocitara libera) – crescuta

DE RETINUT: pe baza acestor analize de laborator se poate face diferenta intre anemia feripriva sia alte tipuri de anemie (diagnosticul diferential): talasemia minora, anemia cronica simpla, anemia sideroblastica, atransferinemia, anemia diseritropoietica congenitala.

Cum se trateaza anemia feripriva?

Primul obiectiv in tratamentul anemiei feriprive il reprezinta inlaturarea cauzei care a dus la aparitia deficitului de fier (tratamentul etiologic):

-          corectarea greselilor alimentare si imbunatatirea dietei (se recomanda consumul de carne, ficat, oua, citrice, stafide, nuci, fasole, smochine)

-          tratarea bolilor digestive, inlaturarea cauzelor de sangerare prelungita

In continuare se va trece la corectarea deficitului de fier (tratamentul patogenic). Se folosesc preparate orale pe baza de fier. Dezavantajul acestor medicamente este ca sunt greu de tolerat de catre pacienti din cauza numeroaselor reactii adverse (diaree sau constipatie, varsaturi, dureri abdominale). Pentru pacientii care nu tolereaza preparatele orale pe baza de fier se administreaza preparate injectabile.

In cazurile severe de anemie feripriva se va recurge la transfuzii de sange.

DE RETINUT:  De curand a aparut un supliment alimentar (CAPTAFER) care NU contine fier, deci NU produce reactiile adverse ale medicamentelor ce contin fier. CAPTAFER favorizeaza absorbtia fierului din alimente si creste semnificativ rata de fixare a fierului in eritrocite. Se poate administra si in cazul pacientilor care nu tolereaza preparatele orale pe baza de fier.

Dr. Raluca Bucovanu, medic specialist medicină de laborator, Laboratorul Anima

Foto: frotiuri sanguine, anemie feripriva

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt