Ce este prolactinomul?
Anima În mod normal, prolactina este un hormon produs de glanda hipofiză care determină secreţia de lapte în perioada postpartum. În rare cazuri se poate dezvolta la nivel hipofizar o formaţiune tumorală...

În mod normal, prolactina este un hormon produs de glanda hipofiză care determină secreţia de lapte în perioada postpartum. În rare cazuri se poate dezvolta la nivel hipofizar o formaţiune tumorală, în marea majoritate a cazurilor benignă, care secretă prolactina în exces. De obicei aceste tumori sunt mici, sub 1 cm în dimensiuni şi poartă numele de microprolactinoame. Formaţiunile mari, de peste 1 cm, numite şi macroprolactinoame se însoţesc de valori mult mai crescute ale prolactinei şi uneori de manifestări locale: dureri de cap în zona frontală sau modificări ale câmpului vizual.

Excesul de prolactină determină la femei tulburări ale ciclului menstrual, care merg până la oprirea menstrelor (amenoree) asociată cu secreţie mamară (galactoree). La bărbaţi apare scăderea libidoului, cu impotenţă şi infertilitate şi mai rar galactoree. În cazurile cu evoluţie de lungă durată poate apărea osteoporoza datorită lipsei hormonilor sexuali iar tumorile foarte mari pot determina insuficienţă hipofizară.

Diagnosticul de prolactinom se pune pe baza valorilor mari ale prolactinei serice, asociat cu identificarea în cadrul unui examen computer tomograf sau de rezonanţa magnetică a formaţiunii hipofizare. De obicei tratamentul este medicamentos, de lungă durată, ce determină scăderea volumului prolactinomului şi a valorilor prolactinei. În anumite cazuri în care afectarea oculară se agravează foarte rapid sau prolactinomul nu răspunde la tratament şi continuă să creasca în dimensiuni, se recomandă îndepărtarea chirurgicală.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt