Tiroidita Hashimoto
Anima Tiroidita Hashimoto este afectarea cronică a tiroidei datorită autoanticorpi îndreptaţi împotriva glandei. Este o patologie relativ frecventă, mai ales la femei, şi incidenţa creşte cu vârsta...

Tiroidita Hashimoto este afectarea cronică a tiroidei datorită autoanticorpi îndreptaţi împotriva glandei. Este o patologie relativ frecventă, mai ales la femei, şi incidenţa creşte cu vârsta.

Clinic, este caracterizată de obicei prin prezenţa unei guşi  de dimensiuni medii, cu aspect nodular sau neomogen la ecografie. În cazurile cu evoluţie îndelungată, poate apare atrofia tiroidiană, condiţii în care dimensiunile tiroidei se reduc foarte mult. 

Diagnosticul de tiroidită Hashimoto este sugerat de aspectul ecografic al tiroidei şi confirmat prin dozarea de ATPO (anticorpi antitireoperoxidaza) şi de anticorpi antitireoglobulina. În paralel trebuie monitorizată funcţia tiroidiană prin dozarea hormonilor tiroidieni. 

Tiroidită Hashimoto se asociază cu funcţie tiroidiană normală sau cu hipotiroidie. Hipertiroidia este mult mai rar întâlnită, de obicei la debutul bolii, când distrugerea ţesutului tiroidian determină eliberarea în circulaţie a hormonilor tiroidieni. 

Prognosticul este bun, deficitul funcţiei tiroidiene putând fiind corectat uşor prin administrarea de hormoni tiroidieni.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt