Ce este sindromul de intestin iritabil?
Anima Sindromul de intestin iritabil, cunoscut şi sub denumirea de colon iritabil, este una dintre cele mai frecvente patologii gastrointestinale cca 0-50% din totalul consultaţiilor de gastroenterologie...

Sindromul de intestin iritabil, cunoscut şi sub denumirea de colon iritabil, este o afecţiune intestinală funcţională cronică, ale cărui manifestări clinice pot fi permanente sau recurente. Este una dintre cele mai frecvente patologii gastrointestinale (20-50% din totalul consultaţiilor de gastroenterologie). Nu este o afecţiune care să pună în pericol viaţa, dar, de cele mai multe ori, afectează calitatea vietii.

Principalele manifestări clinice:

  • Tulburări ale tranzitului intestinal: constipaţie (emisia unui scaun consistent, greu de evacuat, care de multe ori poate fi fragmentat-asemanător cu scaunul de oaie), diaree (emisia a 1-3 scaune/zi, păstoase/lichidiene de cele mai multe ori explozivă, cu multe gaze, uneori chiar cu resturi alimentare nedigerate, rareori cu sânge roşu atunci când se asociază cu prezenţa hemoroizilor interni) sau alternanta constipatie-diaree.
  • Durere abdominală fără sediu stabil (care “se plimba”), descrisă de pacient ca senzaţie de arsură, junghi, înţepătură, apărută cel mai adesea după masă şi care poate ceda după emisia de scaun. Uneori, durerea poate fi resimţită în interiorul rectului, fără să fie vorba de hemoroizi complicaţi.

Este important de reţinut că : durerea din sindromul de intestine iritabil nu trezeşte noapte pacientul din somn. Orice modificare a caracterului durerii (intensitate, durată, etc) trebuie investigate.

  • Balonări abdominale apărute predominant după mese (chiar şi după “o gura de apă”), resimţite de pacient ca fiind excesive, jenante, chiar dureroase. Multe persoane afirmă borborisme (“zgomote intestinale”).

Cum stabilim diagnosticul de sindrom de intestine iritabil?

Diagnosticul de sindrom de intestin iritabil se stabileşte prin excluderea altor afecţiuni şi pe baza unor criterii clinice (criteriile Roma III).

Tratamentul constă în:

  • Regim igieno-dietetic adecvat în funcţie de simptomul dominant (constipaţie, diaree sau balonare)
  • Tratament medicamentos cu medicamente care reglează mişcarile intestinului, absorb gazele intestinale şi uneori, se apelează la anxiolitice (pentru diminuarea stresului).

    Concluzii:
  • Sindromul de intestine iritabil nu pune în pericol viaţa, dar afectează calitatea vieţii

Datorită manifestărilor clinice care pot varia în timp la aceeaşi persoană, pentru stabilirea diagnosticului este bine să fie consultat un medic gastroenterolog

Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt