Sănătatea la masculin
Anima Tot ceea ce face un barbat între 16 şi 25 de ani îi afectează sănătatea mai târziu. O parte din factorii de risc care işi pun mai departe amprenta pe starea de sănătate a bărbatului sunt fumatul, consumul de alcool, alimentaţia necorespunzătoare, drogurile, sedentarismul şi obezitatea...

Tot ceea ce face un barbat între 16 şi 25 de ani îi afectează sănătatea mai târziu. O parte din factorii de risc care işi pun mai departe amprenta pe starea de sănătate a bărbatului sunt fumatul, consumul de alcool, alimentaţia necorespunzătoare, drogurile, sedentarismul şi obezitatea. La această vârstă pot apărea primele semne ale unei boli cardiovasculare şi creşte predispoziţia la diabet. Chiar dacă s-a observat o creştere a speranţei de viaţă în ultimul timp, acest lucru a fost posibil datorită creşterii calităţii serviciilor medicale şi a adresabilităţii la medic. Există boli care îi afectează într-o mai mare măsură pe bărbaţi decât pe femei. Cele mai frecvente sunt: afecţiunile prostatei, calviţia, dislipidemia, hipertensiunea arterială, sforăitul şi probleme în distingerea culorilor.
Majoritatea bărbaţilor, indiferent de vârstă, sunt predispuţi să aibă probleme cu prostata. Tânărul suferă mai des de afecţiuni inflamatorii, pe când la adult şi la bărbatul senescent apare mai des patologia tumorală. Prostatita este o inflamaţie a prostatei, organ care produce cea mai mare parte a lichidului seminal. Cauzele sunt bacteriene, virale sau poate exista o formă aseptică de prostatita numită prostatodinie, în care apare staza vasculară locală. Prostatita este cel mai des precedată de afecţiuni ale uretrei (uretrite), cu apariţia usturimilor la urinare, micţiunilor dese şi dereglării jetului urinar. Ulterior apare durere sau disconfort la nivelul spatelui, zonei perineale, senzaţie de golire incompletă a vezicii urinare şi disfuncţii erectile. Tuseul rectal şi ecografia de prostată confirmă diagnosticul. Tratamentul este unul de durată, administrarea de antibiotic ajunge şi la 2 luni, zilnic, în conformitate cu agentul patologic depistat.

Mărirea de volum a prostatei se numeste adenom de prostată şi apare datorită unor modificări hormonale. Patru din zece bărbaţi români suferă de adenom de prostată, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente afecţiuni. Primele simptome care apar sunt tulburările urinare (poliurie, senzaţie de golire incompleta a vezicii, presiunea scăzuta a jetului urinar, nevoia de a merge des la toaletă în timpul nopţii). Diagnosticul de bazează pe tabloul clinic, tuşeul rectal, determinarea PSA (antigenul specific prostatic), sumarul de urină (identificarea unor posibile infecţii simultane). Tratamentul este medicamentos şi, în formele avansate, chirurgical.

Cancerul de prostată este cea mai gravă afecţiune de care bărbaţii pot suferi. Între 56 şi 65 de ani, cancerul de prostată este cea mai frecventă formă de cancer care afectează bărbaţii. Boala este asociată unei diete bogate în grăsimi şi carne, şi sărace în legume şi fructe, dar şi factorului ereditar. Simptomele nu apar imediat. Treptat pot apărea stări de disconfort cauzate de urinările frecvente, dureroase, însoţite de sânge, dureri în zona pelvisului şi a soldurilor. Diagnosticat din timp, cancerul prostatic poate fi tratat cu succes.

Psihologii spun că alopecia (calviţia) are un efect dramatic asupra încrederii în sine şi propriei imagini. Evoluţia este cronică, determinând pierderea localizată sau completă a părului de la nivelul capului, dar şi a corpului. Până în prezent nu a fost elucidată etiologia alopeciei. De asemenea nu se cunoaşte evoluţia ulterioară a acesteia, dar se stie că alopecia este o afecţiune autoimună declanşata de predispoziţia genetică asociată cu factorii de mediu (stresul cronic, regimul alimentar neadecvat, afecţiuni dermatologice, utilizarea unor preparate cosmetice în mod agresiv, poluarea, fumatul, alcoolul, cafeina,etc). Alopecia poate fi corelată cu consecinţe cronice serioase în special depresia şi anxietatea. Această afecţiune poate afecta identitatea şi imaginea de sine a persoanei în cauză.

Un bărbat din douăzeci suferă de o diminuare a abilităţii de a distinge anumite culori, foarte des de cauză genetică. Cele mai mari confuzii se fac între roşu şi verde, consecinţele acestui fapt fiind importante în cazul piloţilor, electricienilor, conductorilor de tren. Alte cauze sunt degenerescenţa maculară (o afecţiune oculară) sau reacţii adverse ale medicamentelor.

După vârsta de 35 de ani, fiecare bărbat trebuie sa fie conştient că trebuie monitorizate tensiunea arterială, nivelul de colesterol din sânge şi greutatea. Existenţa unui risc crescut de boli cardiovasculare impune un regim de viaţă adecvat prevenţiei. După vârsta de 65 de ani, bărbaţii sunt mai predispuşi la afecţiuni ale sistemului nervos, în special Alzheimer, dementa vasculară şi Parkinson. Singura modalitate de a preveni şi de a creşte calitatea vieţii este un stil de viaţă sănătos, mult sport şi o alimentaţie echilibrată.

Dr. Cristina Ştefănescu, medic specialist medicină de familie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt