Chistul hidatic hepatic
Anima Chistul hidatic hepatic este o formaţiune lichidiană localizată în ficat determinată de prezenţa în organism a unui parazit numit Taenia echinococcus granulosus...

Ce este chistul hidatic hepatic?  Este o formaţiune lichidiană localizată în ficat determinată de prezenţa în organism a unui parazit numit Taenia echinococcus granulosus.
Acest parazit trăieşte în intestinul subţire al gazdei definitive care este, cel mai frecvent, câinele. Ouăle parazitului eliminate prin scaun de către gazda definitivă, sunt ingerate odată cu alimentele de către gazda intemediară. Omul (alături de ovine, bovine, porcine) este gazda intermediară pentru stadiul de larvă a parazitului.

 Care este calea de transmitere a parazitului? Taenia echinococcus se transmite pe cale fecal- orală (adică mâini murdare, fructe şi legume crude contaminate care nu sunt spălate).

 Care sunt manifestările clinice ale chistului hidatic hepatic?

Cel mai frecvent este asimptomatic (fără nici o manifestare clinică), alteori pot fi prezente o serie de manifestări dispeptice (dureri abdominale, balonări, greaţa), erupţii urticariene. Atunci când chistul creşte mult în dimensiuni, apar hepatalgiile (durerile de ficat) pacientul prezentând o creştere de volum a ficatului.

Chistul hidatic hepatic poate determina apariţia unor complicaţii, în special atunci când creşte mult în dimensiuni. Cele mai frecvente complicaţii sunt cele compresive (icter),  suprainfectarea (febra mare, frison, dureri abdominale, alterarea stării generale),  fisurarea chistului (colica biliară, icter, angiocolită) sau ruperea chistului ( putând să apară chiar siperitonita).

 Cum diagnosticăm chistul hidatic hepatic?

De cele mai multe ori, diagnosticul este întâmplător cu ocazia unei ecografii abdominale pentru alte afecţiuni. Aspectul ecografic diferă în funcţie de “vârsta” chistului (în fazele avansate are un aspect caracteristic, greu de confundat cu alte afecţiuni).
Pentru diagnosticul biologic al chistului hidatic, se utilizează cel mai frecvent testul ELISA pentru T. echinococcus (90% rezultate corect pozitive).

Cum tratăm chistul hidatic hepatic?

 Tratamentul diferă în funcţie de vârsta chistului. În cazul chisturilor tinere se poate recurge la tratament medicamentos (mebendazol, albendazol, etc).
Tratamentul chirurgical este tratamentul de elecţie (pre şi postoperator se administrează şi medicatţe antiparazitară)

Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroeneterologie. Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt