Cum ne ferim de fracturile din osteoporoză?
Anima Ce este osteoporoza: Osteoporoza este o afecţiune cronică, ce afectează mai ales femeile după menopauză dar incidenţa şi gravitatea bolii cresc o dată cu inaintarea în vârsta, la ambele sexe. Osteoporoza determină modificări ale arhitecturii osoase şi pierderea calciului din oase, lucru care duce la scăderea rezistenţei acestora şi apariţia fracturilor, după traumatisme minime sau chiar spontan. Cele mai multe fracturile apar la nivelul vertebrelor, şoldului sau antebraţelor.

Ce este osteoporoza: Osteoporoza este o afecţiune cronică, ce afectează mai ales femeile după menopauză dar incidenţa şi gravitatea bolii cresc o dată cu inaintarea în vârsta, la ambele sexe. Osteoporoza determină modificări ale arhitecturii osoase şi pierderea calciului din oase, lucru care duce la scăderea rezistenţei acestora şi apariţia fracturilor, după traumatisme minime sau chiar spontan. Cele mai multe fracturile apar la nivelul vertebrelor, şoldului sau antebraţelor.

Cum evităm fracturile osoase: Pacienţii diagnosticaţi cu osteoporoză trebuie să se protejeze pentru a evita fracturile osoase, dintre care cele mai periculoase sunt cele de şold.

In principal trebuie evitate căderile. În acest scop se recomandă ca încălţămintea să fie comodă, bine prinsă pe picior şi nu de tipul papucilor care pot favoriza împiedicările. În timpul iernii se preferă încălţămintea cu talpa care să prevină alunecarea pe gheaţă. În casă, covoarele trebuie să fie bine întinse, fără cute şi să nu existe cabluri pe duşumele. Locurile de trecere, cum sunt coridoarele sau scările trebuie sa fie bine iluminate. Noaptea se va aprinde automat lumina în momentul coborârii din pat.
La pacienţii vârstnici, cu tulburări de echilibru se recomandă folosirea unui cadru sau a unui baston în timpul mersului. Cadrul trebuie să fie suficient de uşor pentru a permite mişcarea comodă şi suficient de rigid pentru a putea prelua greutatea persoanei care-l foloseşte. Sunt ideale bastoanele cu baza mare de susţinere şi cu cap cauciucat pentru a preveni alunecarea.
Defectele de vedere trebuie corectate cât de mult se poate prin ochelari potriviţi. La persoanele cu tulburări de echilibru trebuie evitate somniferele sau alte medicamente care pot accentua vertijul.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt