Când să nu iei anticoncepţionale?
Anima Pilule contraceptive sau anticoncepţionalele orale estro-progestative (ACO) sunt cea mai des folosită formă de prevenire a sarcinilor nedorite. Deşi au şi  numeroase efecte benefice concomitente, cum ar fi reducerea sângerărilor menstruale sau a acneei, anticoncepţionalele orale nu sunt recomandate tuturor femeilor.


Pilule contraceptive sau anticoncepţionalele orale estro-progestative (ACO) sunt cea mai des folosită formă de prevenire a sarcinilor nedorite. Deşi au şi  numeroase efecte benefice concomitente, cum ar fi reducerea sângerărilor menstruale sau a acneei, anticoncepţionalele orale nu sunt recomandate tuturor femeilor. Femeile care au avut tumori maligne la nivel mamar ,  ovarian sau uterin nu pot lua tratament cu ACO. Similar, tumorile hepatice  sau alte boli hepatice pot fi influenţate în mod negativ de estrogeni. Tulburări ale coagulării sângelui pot fi accentuate de ACO şi deci sunt contraindicate la paciente cu antecedente de tromboză venoasă profundă sau tromboembolism pulmonar, accidente vasculare cerebrale sau cardiopatie ischemică.
In sarcină,  ACO pot determina malformaţii la nivelul copilului şi sunt contraindicate.
Datorită riscurilor mari, la femeile de peste 35 de ani fumătoare ACO nu sunt recomandate.
Există contraindicaţii relative ale ACO, când posibilele reacţii adverse trebuie puse în balanţă cu beneficile unui astfel de tratament: litiaza biliară, migrenele, obezitatea sau diabetul zaharat, otoscleroza sau prezenţa contraindicaţiilor absolute la rudele de gradul I.

Având în vedere variatele posibile contraindicaţii, administrarea de ACO nu trebuie facută fără un consult medical care să decidă dacă un astfel de tratament este indicat.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei
Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt