Ce trebuie să ştim despre hepatite?
Anima Ce sunt hepatitele?
Hepatitele sunt afecţiuni inflamatorii ale ficatului. În funcţie de modul în care evoluează, hepatitele sunt clasificate în: hepatite acute şi hepatite cornice.


Ce sunt hepatitele?
Hepatitele sunt afecţiuni inflamatorii ale ficatului. În funcţie de modul în care evoluează, hepatitele sunt clasificate în: hepatite acute şi hepatite cornice.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale hepatitelor?
Cele mai frecvente cauze care determină apariţia hepatitelor sunt:

  1. virusurile hepatitice A, B, C, D (mai rar la noi în tara E,  F), mult mai rar pot fi implicate virusurile Epstein-Barr, Citomegalovirusul
  2. medicamentele: Isoniazida, metildopa, nitrofurantoin, chiar si acetaminofen
  3. cauze autoimune
  4. alcoolul
  5. dislipidemiile (asa numita steatohepatită)

În ultimii ani, numărul cazurilor de hepatită cronică virală B,C a crescut foarte mult
Hepatitele acute determină o serie de manifestări clinice care uşurează diagnosticarea şi tratarea acestora. În schimb, hepatitele cornice pot evolua chiar şi ani de zile fără să determine vreo manifestare clinică (sunt situaţii în care diagnosticul se stabileste odată cu apariţia primelor complicaţii).

Şi totuşi care sunt manifestările clinice ale hepatitelor cornice?
Atunci când apar simptomele, ele pot fi nespecifice: oboseala, lipsa poftei de mâncare, greaţă, eventual vărsături, stare generală “proastă” sau pot apare: icter, mărirea în volum a ficatului, etc.

Ce avem de făcut dacă prezentăm una dintre aceste manifestări clinice? Trebuie să ne adresăm de urgenţă medicului care în urma unor analize de sânge şi a unei ecografii poate stabili cauza şi poate recomanda tratamentul.
Trebuie de ştiut ca pentru tratamentul hepatitelor cornice virale B şi C trebuie să vă adresaţi medicului gastroenterolog/infecţionist. Tratamentul în aceste situaţii este foarte scump şi este suportat de casa de asigurări, dar pentru a fi aprobat, pacientul trebuie să parcurgă o serie de paşi pentru a vedea dacă este eligibil (daca va raspunde sau nu la tratament).

Ce avem de făcut dacă unul dintre membrii familiei este diagnosticat cu hepatita cronică virală B? Primul pas: analize uzuale (care include şi transaminazele)+ AgHBs şi Anticorpi anti VHC (pentru a vedea dacă suntem infectaţi cu virusurile hepatitice B sau C). Dacă aceste sunt negative trebuie să ne vaccinam împotriva hepatitei B.

Ce avem de făcut dacă unul dintre membrii familiei este diagnosticat cu hepatita cronică virală C? Facem acealeaşi investigaţii ca şi în cazul hepatitei virale C. Din nefericire, pentru virusul hepatitic C nu există încă un vaccin, de aceea trebuie să ne protejăm (cea mai comună cale de transmitere este prin sânge, deci trebuie să nu folosim acelaşi aparat de ras/trusă de manechiura….cu persoana infectată).

 Sfaturi şi informaţii mai multe vă pot fi oferite fie de medical dvs de famile, fie de către medical gastroenterolog.

Dr. Dana Gabriela Morar, medic specialist gastroenterolog, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt