Constipaţia – o problemă
Anima

Constipaţia este o afecţiune a tubului digestiv destul de frecvent întâlnită, care este greu de definit, deoarece manifestările diferă de la o persoană la alta. Deşi nu este o boala în sine, ci un simptom, prin constipaţie se înţelege scăderea frecvenţei de eliminare a materiilor fecale (mai puţin de 3 scaune pe săptămână) sau eliminarea lor cu efort, din cauza consistenţei crescute.


Ca şi cauze pot fi afecţiuni gastrointestinale (cancer de colon, fisură anală), endocrine (diabet zaharat, hipotiroidism), afecţiuni psihiatrice (dereglări ale apetitului, depresie, tulburări anxioase), afecţiuni neurologice (boala Parkinson, scleroza multiplă), ginecologice (sarcina, cancer ovarian) şi nu în ultimul rând, stilul de viaţă (aportul insuficient de lichide, consum redus de fibre, sedentarism, obezitate).

Administrarea unor medicamente poate avea ca efect secundar constipaţia: antiacide, mai ales cele care conţin calciu sau aluminiu, antidepresive triciclice (amitriptilina), antihistaminice, diuretice (furosemid), analgezice, blocante ale canalelor de calciu, antipsihotice, antiparkinsoniene, anticolinergice.

  Pacientii sunt sfătuiţi să apeleze la medic atunci când apar:
- modificări ale tranzitului intestinal (constipaţie alternând cu diareea);
- durere la defecaţie (însoţite de eliminarea cu efort intens a unui scaun dur);
- constipaţie de minim 2 săptămâni cu dureri abdominale recurente ;
- dacă simptomatologia se intensifică sau se prelungeşte peste 3 săptămâni;
- sângerare rectală;
- pierdere semnificativă în greutate;
- dacă există semne şi simptome ale altor boli care se pot asocia constipaţiei.

Conduita iniţială în cadrul constipaţiei trebuie să cuprindă educaţia pacientului, schimbarea dietei şi prescrierea la nevoie a laxativelor şi a clismelor.

Educaţia pacientului are ca scop prevenirea apariţiei constipaţiei şi presupune:  reducerea excesului de laxative şi purgative; creşterea ingestiei de lichide şi de fibre; încurajarea pacienţilor să aibă scaun după mese, în special dimineaţa, când activitatea motorie a colonului este mai crescută; exerciţii fizice regulate.

Tratamentul de elecţie utilizat în constipaţie (în cazul în care măsurile dietetice nu dau rezultate) este reprezentat de laxative şi purgative. Scaunul eliminat prin utilizarea laxativelor este moale şi format, iar cel prin purgative este semilichid sau lichid. Aceste medicamente se administrează doar o perioadă scurtă de timp, pentru a nu crea dependenţă şi în final instalarea unei stări refractare la acţiunea lor. Laxativele nu se administrează în cazurile uşoare de constipaţie. Laxativele administrate oral sunt prezente în mai multe forme: sirop, capsule, pulberi, granule. Mecanismul lor de acţiune diferă în funcţie de clasa.

În cazul în care pacientul decide să apeleze la terapii alternative sau neconvenţionale pentru a trata constipaţia (cum ar fi medicamente naturiste, ceaiuri, suplimente nutriţionale, aromaterapie, acupunctura sau alte metode complementare, trebuie informat medicul curant deoarece există posibilitatea ca acestea să interfere cu tratamentul medicamentos de bază, scăzându-i eficienţa sau chiar favorizând apariţia unor reacţii adverse.

Dr. Valentina Aniţei, medic specialist medicină de familie, Anima Delfinului

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt