Complicaţiile bolii de reflux gastroesofagian
Anima

Ce este Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)? BRGE reprezintă totalitatea manifestărilor clinice cu impact asupra calitaţii vieţii determinate de refluarea conţinutului gastric (fără efort de vomă ) în esofag şi chiar în gură.


Ce este Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)? BRGE reprezintă totalitatea manifestărilor clinice cu impact asupra calitaţii vieţii determinate de refluarea conţinutului gastric (fără efort de vomă ) în esofag şi chiar în gură.

 Care sunt complicatiile BRGE?

  1. Esofagita de reflux (esofagita peptica)este cea mai frecventă complicaţie a BRGE. Esofagita de reflux se defineşte prin prezenţa inflamaţiei la nivelul peretelui esofagian ca urmare a prezenţei refluxului gastroesofagian. Durata şi gravitatea refluatului gastroesofagian nu se corelează cu severitatea esofagitei. De asemeni, severitatea manifestărilor clinice nu se corelează cu severitatea leziunilor esofagiene. Diagnosticul esofagitei de reflux se stabileşte pe baza prezenţei manifestărilor clinice (pirozis-arsura retrosternală, regurgitaţii acide…), iar la examenul endoscopic se evidenţiază prezenţa leziunilor. În funcţie de severitatea leziunilor endoscopice, esofagita de reflux prezintă 4 grade: A,B, C,D (conform clasificarii Los Angeles).
  2. Stenoza esofagiană peptică este o complicaţie mai degrabă a esofagitei peptice. Stenoza reprezintă îngustarea lumenului esofagian. Stenoza esofagiană peptică se manifestă clinic prin apariţia disfagiei (dificultate la înghiţire) care este progresivă (iniţial la alimente solide, apoi la semisolide şi, în final, la lichide). Diagnosticul se stabileste pe baza manifestărilor clinice, a examenului endoscopic cu prelevare de biopsii şi examenului radiologic (apreciază lungimea stenozei).
  3. Sindromul Barrett (esofagul Barrett) este o complicaţie a esofagitei de reflux caracterizată prin prezenţa metaplaziei intestinale la nivelul mucoasei esofagiene (adică înlocuirea celulelor mucoasei esofagiene cu celule de tip intestinal). Manifestările clinice pot fi identice cu cele ale BRGE (pirozis, regurgitatii) sau difagie, anemie….Diagnosticul se stabileste endoscopic prin prelevarea de biopsii şi examinarea histopatologică a fragmentelor biopsate.
Ulcerul esofagian este o complicaţie mai rar întâlnită caracterizată prin prezenţa unei eroziuni la nivelul mucoasei esofagiene. Ulcerul esofagian poate determina hemoragie digestivă sau, mai rar, perforaţie esofagiană în mediastin. 

Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterolog, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt