Rahitismul – o problemă încă prezentă
Anima Rahitismul este o boală a copilariei în care datorită lipsei de vitamina D oasele nu se mineralizează corect. La nivelul cartilajului de creştere se formează os nou dar calciul nu se fixează în el. Oasele rămân fragile şi se deformează sub greutatea copilului (de exemplu – aspectul de “tibie în iatagan”) şi se lăţesc...


Rahitismul este o boală a copilariei în care datorită lipsei de vitamina D oasele nu se mineralizează corect. La nivelul cartilajului de creştere se formează os nou dar calciul nu se fixează în el. Oasele rămân fragile şi se deformează sub greutatea copilului (de exemplu – aspectul de “tibie în iatagan”) şi se lăţesc la capete (aspectul de “brăţari rahitice” la nivelul mâinilor). Sub influenţa muschilor respiratori, apare o curbură spre interior a coastelor numită şanţul lui Harrison. Fracturile osoase sunt mult mai frecvente şi apar la traumatisme minore. Durerile osoase sunt prezente, chiar şi în absenţa fracturilor. La examinarea radiologică a oaselor se observă lăţirea capetelor oaselor şi întârzierea maturizării osoase. Erupţia dinţilor este întâziată, ca şi închiderea fontanelelor. Tonusul muscular scăzut determină proeminenţa abdomenului. În cazurile severe, cu hipocalcemie, poate apare tetania – contracţia incontrolabilă, generalizată a musculaturii.

Pricipala cauză de rahitism este deficitul de vitamina D, care determină absorbţia insuficientă a calciului şi scade fixarea acestuia în oase. Vitamina D se produce în piele în condiţii de expunere la soare, sau este absorbită din alimente bogate în vitamina D, cum ar fi ouăle, ficatul sau peştele. Există şi cauze rare de rahitism care se moştenesc şi care pot duce la modificări osoase severe.

Pentru a evita apariţia rahitismului se efectuează tratament profilactic cu vitamina D până la vârsta de 2 ani.
Diagnosticul de rahitism se pune pe baza tabloului clinic şi aspectul radiologic al oaselor. Paraclinic se pot găsi valori scăzute ale calciului şi fosforului seric şi valori crescute ale fosfatazei alcaline.
Tratament