Cum se investighează şi se tratează infertilitatea
Anima Cuplurile care nu reuşesc să obţină o sarcină după 1 an de contact sexual neprotejat, frecvent, trebuie investigate pentru infertilitate. În cazul în care partenerul de sex feminin are peste 35 de ani, investigaţiile sunt recomandate după 6 luni în care nu s-a reuşit obţinerea unei sarcini.

Cuplurile care nu reuşesc să obţină o sarcină după 1 an de contact sexual neprotejat, frecvent, trebuie investigate pentru infertilitate. În cazul în care partenerul de sex feminin are peste 35 de ani, investigaţiile sunt recomandate după 6 luni în care nu s-a reuşit obţinerea unei sarcini.

Ambii parteneri trebuie investigaţi. La partenerul feminin, trebuie evaluată atât funcţia ovariană cât şi normalitatea trompelor uterine. Dozarea progesteronului seric în a doua perioada a ciclului menstrual şi monitorizarea ecografică a ovarelor poate arăta dacă ovulaţia are loc în mod normal. Daca acest lucru nu se întâmplă, cauza anovulaţiei, hipofizara sau ovariană trebuie investigată, având în vedere că tratamentul şi prognosticul poate fi diferit. Dacă funcţia ovariană este normală  şi ovulaţia are loc, normalitatea trompelor uterine se investighează fie prin histerosalpingografie, fie chirurgical, prin laparoscopie exploratorie.

Spermograma este analiza iniţială în investigarea unei cauze masculine a infertilităţii de cuplu. Dacă este normală, o etiologie masculină este exclusă. Dacă spermograma este modificată, cauza trebuie identificată.

Tratamentul infertilităţii este variat, în funcţie de cauză. În anumite cazuri de anovulaţiei se poate încerca stimulare ovariană medicamentoasă cu inducerea ovulaţiei. În cazurile de infertilitate cu origine tubară se poate încerca reconstrucţia chirurgicală, cu rezultate bune în cazurile nu foarte severe. În cazul partenerului masculin, stimularea sintezei de spermatozoizi se poate realiza în anumite cazuri medicamentos, cu analogi ai hormonilor hipofizari. În cazurile severe se apelează la tehnici de reproducere asistată, cum ar fi inseminarea intrauterină sau fertilizarea in vitro. În cazurile în care unul din parteneri nu produce deloc celule reproductive (ovule sau spermatozoizi) sau prezenta o boală genetică care poate fi transmisă copiilor, se poate apela la donatori de celule.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, 

Clinicile Anima - Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt