Hemoragia digestivă – principalele manifestări clinice
Anima

Ce este hemoragia digestivă? Hemoragia digestivă reprezintă pierderea de sânge de la nivelul tubului digestiv (esogag, stomac, duoden, intestine subţire, colon).


Ce este hemoragia digestivă? Hemoragia digestivă reprezintă pierderea de sânge de la nivelul tubului digestiv (esogag, stomac, duoden, intestine subţire, colon).

Clasificarea hemoragiilor digestive:
În funcţie de locul unde s-a produs sângerarea:

-hemoragia digestivă superioară (sângerare de la nivelul esofagului, stomacului şi o parte din duoden)
-hemoragie digestivă inferioară (sângerare de la nivelul intestinului subţire, colonului).

În functie de severitatea sângerării:

-hemoragie digestivă acută
-hemoragie digestivă cronică (aceasta este frecvent întâlnită. Fiind o sângerare redusă cantitativ,  poate să treacă neobservată de pacient care, poate fi depistat ulterior cu anemie feriprivă).

Hemoragia digestivă superioară se exteriorizează prin:

1. Hematemeza: reprezintă eliminarea de sânge pe gura prin efort de vărsătură. Atunci când sângerarea este în cantitate mare, sângele eliminat pe gură este roşu deschis, eventual cu cheaguri; când sângerarea este redusă cantitativ, aspectul sângelui eliminat pe gură este de “zaţ de cafea” (sângele a stat mai mult timp în stomac şi a fost digerat).
2. Melena: apare atunci când sângerarea digestivă are un debit nu foarte mare, sângele eliminat prin anus fiind digerat. Melena reprezintă emisia unui scaun moale, lucios, negru ca păcura, aderent la vasul WC.
3. Hematochezia: reprezintă eliminarea de sânge roşu prin anus şi apare atunci când sângerarea de la nivelul tubului digestiv superior este abundentă, cu un debit mare. Este o urgenţă medicală).
4. Anemia feriprivă apare în cazul sângerărilor cronice, intermitente, reduse cantitativ.

Hemoragia digestivă inferioară se exteriorizează prin:

1. Recoragia: se defineşte prin eliminare de sânge prin anus. Dacă sângerarea este joasă (cel mai frecvent din hemoroizi) sângele este roşu curat, la sfârşitul scaunului, “stă” pe scaun/se ia pe hârtia igienică. Dacă sângerarea este mai înaltă, dar tot de la nivelul colonului, sângele este mai vişiniu şi poate fi amestecat cu materiile fecale.
2. Anemia feriprivă: apare în situaţia unei hemoragii digestive cronice, în cantitate mică, intermitentă, care cel mai adesea trece neobservată.

Pentru orice sângerare digestivă este bine să vă prezentaţi la medic. O sângerare digestivă cu debit mare (asociată cu transpiraţii, sete, paloare, hipotensiune arterială, puls accelerat) este o urgenţă medicală putând pune în pericol viaţa pacientului. Orice anemie feripriva trebuie investigată! In spatele ei se pot asunde boli severe (ex: cancer).

Dr. Dana Gabriela Moraru, medic specialist gastroenterologie, Anima Victoriei

 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt