Copii sănătoşi la mare
Anima

Mulţi dintre părinţi abia asteaptă primul contact al copilului lor cu marea. De aceea pregătesc vacanţa cu mult timp înainte, eventual optează pentru litoralul altor ţări.


Mulţi dintre părinţi abia asteaptă primul contact al copilului lor cu marea. De aceea pregătesc vacanţa cu mult timp înainte, eventual optează pentru litoralul altor ţări. Din nefericire, de multe ori pierd din vedere lucruri importante pentru copilul lor:

  1. pentru un copil cu o afecţiune acută (respiratorie, digestivă, etc) evoluţia poate fi imprevizibilă, de aceea ar fi bine să nu plece la mare în timpul unui astfel de episod;
  2. pentru nou născuţi (până la 1 lună) este total contraindicată marea, aşa cum o înţelegem noi cu plajă, soare şi căldură multă;
  3. pentru sugari (1-12 luni) recomandarea ar fi aceeaşi, de a nu merge la mare.

 De ce nu este recomandată vacanţa la mare în primul an?

-        copii sub un an şi mai ales nou-născuţii se deshidratează foarte uşor; ei au suprafaţa corporală mare în raport cu greutatea,  de aceea suprafaţa  prin care pierd lichidele prin transpiraţie este mai mare ca la adulţi.

-        pielea lor este foarte sensibilă, se arde usor; de aceea ea trebuie protejată foarte serios sau, cel mai bine, deloc expusă la soare.

-        ei au nevoie de o igienă riguroasă, care presupune apa caldă şi săpun ori de câte ori se schimbă scutecul.

-        este dificil de respectat programul strict de masă al sugarului.

-        pentru cei alimentaţi artificial este greu de sterilizat şi de menţinut sterile biberoanele, tetinele, suzetele, etc

-        pentru cei diversificaţi trebuie zilnic preparată mâncarea, lucru dificil de făcut în condiţiile unei vacanţe obişnuite. În aceste condiţii părinţii optează pentru borcanele cu mâncare pentru sugari sau, total nepotrivit, aleg restaurantul.

-        chiar dacă pentru părinţi este greu de suportat rutina zilnică, sugarii au nevoie de ea, sugarii sunt dependenţi de “program”, lor nu le place variaţia, nu le plac schimbările de loc, de peisaj, de ritualuri. Cu alte cuvinte, pentru ei mersul la mare este un stres, “ii dă peste cap”.

 Pentru copii mai mari lucrurile stau altfel, ei se bucură de apă, de nisip, le place să experimenteze, lor le place  “noul” dar părinţii nu trebuie să cedeze tuturor cererilor venite din partea celui mic, tuturor tentaţiilor de modificare a programului (schimbarea orelor de somn şi masa) sau a dietei. Nu sunt puţine cazurile în care părinţii cedează presiunii copilului şi se hazardează în tot felul de năzdrăvănii culinare (porumb fiert sau copt, hamsii prăjite, mititei, îngheţată şi chiar bere...) cu efecte dezastruoase atât asupra copilului cât şi a concediului.

Pentru ei sunt valabile recomandările generale:

  • protecţia de razele solare prin pălărie de soare, cremă cu factor de protectie 50+, protecţie oculară (ochelari de soare cu protecţie completă a aparatului ocular anti UVA/UVB) şi repaus la umbră în orele pranzului (11-17)
  • hidratare corespunzătoare cu apă plată, ceaiuri din plante naturale, sucuri naturale din fructe
  • alimentaţie uşoară cu risc mic de a se altera sau de a deveni indigesta, bogată în legume şi fructe proaspete.

Dr. Catrinel Preda, medic specialist pediatru, Anima Delfinului

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt