Simptomele menopauzei
Anima Menopauza este definită ca oprirea definitivă a menstruaţiei şi este diagnosticată retrospectiv după un an de amenoree. Tranziţia către menopauză începe mai devreme şi se caracterizează prin prelungirea perioadelor menstruale dezorganizate, datorită scăderii nivelului sangvin de estrogeni.


Menopauza este definită ca oprirea definitivă a menstruaţiei şi este diagnosticată retrospectiv după un an de amenoree. Tranziţia către menopauză începe mai devreme şi se caracterizează prin prelungirea perioadelor menstruale dezorganizate, datorită scăderii nivelului sangvin de estrogeni.

Majoritatea femeilor vor manifesta simptomele menopauzei, fie în timpul perioadei de tranziţie, fie după instalarea menopauzei.

 Simptome vasomotorii

Apar la 80% din femei şi constau din bufeuri şi transpiraţii. Bufeurile sunt caracterizate prin senzaţii bruşte de căldură, în special în zona feţei şi partea superioară a corpului, cu durata de câteva minute, însoţite de transpiraţii abundente şi adesea frisoane. Pot varia între 1-2 până la câteva bufeuri pe zi, în timpul zilei sau nopţii.
Aceste simptome sunt tranzitorii, dispărînd în aproximativ 5 ani la 80-90% din femei. Doar 10-20% din femeile peste 60 de ani prezintă în continuare simptome vasomotorii persistente.

 Simptome genitourinare

Simptomele sunt reprezentate de uscăciune vaginală, dispaneurie şi incontinenţa urinară.

Alte simptome

- Ca urmare a scăderii nivelului de estrogeni şi androgeni, poate apărea scăderea libidoului.
- De asemenea sunt mai frecvente durerile articulare şi musculare, subţierea firului de păr şi uscăciunea pielii.
- Multe femei acuză creşteri în greutate consecutive menopauzei.

 Dacă simptomele menopauzei apar la 45-50 de ani, nu necesită de obicei investigaţii. Dacă însă apar la caţiva ani de la instalarea menopauzei, atunci cauza bufeurilor şi transpiraţiilor poate avea altă cauză, care trebuie investigată de medic.

Dr. Cristina Pirciu, medic specialist medicină de familie, Anima Delfinului

 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt