Dermatita de scutec
Anima Dermatita de scutec (eritemul fesier) este o formă tipică de dermatită de contact şi este, în majoritatea cazurilor, limitată la tegumentele acoperite de scutece. Se manifestă prin înroşirea pielii acoperită de scutec; în cazurile severe zona afectată depăşeşte scutecul, apar vezicule, chiar ulceraţii care se pot infecta şi care crează un disconfort marcat sugarului.


Dermatita de scutec
(eritemul fesier) este o formă tipică de dermatită de contact şi este, în majoritatea cazurilor, limitată la tegumentele acoperite de scutece. Se manifestă prin înroşirea pielii acoperită de scutec; în cazurile severe zona afectată depăşeşte scutecul, apar vezicule, chiar ulceraţii care se pot infecta şi care crează un disconfort marcat sugarului.

 Cauzele acestei forme de dermatită sunt multiple; cele mai frecvente sunt: macerarea tegumentelor prin contactul prelungit cu scutecul umed, contactul prelungit cu urină şi/sau materiile fecale, contactul cu scutecul în sine, scaunele diareice (mai mult de 3 scaune/zi) – prin modificarea pH-ului materiilor fecale, antibioterapia orală (efect advers).

S-a constatat că sugarii alimentaţi la sân au risc mai mic de a dezvolta dermatita de scutec deoarece pH-ul scaunelor lor este mai acid. De asemenea, diversificarea favorizează apariţia acestui tip de dermatită prin modificarea pH-ului scaunelor.

Cauze mai rare ale dermatitei de scutec ar fi deficitul de zinc, imunodeficienţa (prin susceptibilitatea crescută de a dezvolta infecţie cu candida), atopia (terenul alergic), etc.

 Tratamentul. Înainte de a trata e bine să prevenim. Chiar dacă scutecele moderne (“pamperşii”) au o putere mare de absorbţie, ei trebuie schimbaţi regulat, la 3-4 ore, uneori chiar mai des, pentru a evita contactul îndelungat cu urină şi materiile fecale. De fiecare dată când se schimbă scutecul, de fiecare dată când are scaun, sugarul va fi atent spălat cu apă şi săpun; pielea se va usca înainte de a se pune un nou scutec – se va şterge cu prosopul iar sugarul va fi lăsat “în fundul gol” câteva minute / ore.

Dintre creme, pentru prevenirea eritemului fesier, se vor alege cele cu oxid de zinc şi se vor aplica în strat subţire la fiecare schimbare a scutecului.

Dacă totuşi, respectând aceste reguli simple, copilul dumneavoastră dezvoltă o iritaţie în regiunea fesieră, sau iritaţia nu cedează la aplicarea cremei specificate, solicitaţi un consult medicului pediatru.

Dr. Catrinel Preda – medic specialist pediatru, Anima Delfinului

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt