Icterul neonatal
Anima În viaţa intrauterină, fătul are nevoie de o concentraţie mare de oxigen pentru a se putea dezvolta; neavând o respiraţie pulmonară, oxigenul ajunge la el prin intermediul sângelui, respectiv al hematiilor (globulele roşii). Pentru a putea transporta suficient de mult oxigen este necesar un număr mare de hematii, mult mai mare decât la adult (la adulţi numărul de hematii este în medie de 4.5 - 5 milioane / microlitru; la nou-născuţi: 5 - 7 milioane / microlitru).


În viaţa intrauterină, fătul are nevoie de o concentraţie mare de oxigen pentru a se putea dezvolta; neavând o respiraţie pulmonară, oxigenul ajunge la el prin intermediul sângelui, respectiv al hematiilor (globulele roşii). Pentru a putea transporta suficient de mult oxigen este necesar un număr mare de hematii, mult mai mare decât la adult (la adulţi numărul de hematii este în medie de 4.5 - 5 milioane / microlitru; la nou-născuţi: 5 - 7 milioane / microlitru).

 După naştere, când sugarul respiră cu ajutorul plămânilor iar oxigenarea este mult mai bună, nemaifiind nevoie de atât de multe hematii, acestea sunt distruse, eliberându-se hemoglobina. Aceasta, prin metabolizare (transformare enzimatică) duce la formarea de bilirubină. Datorită imaturităţii funcţionale, nou-născutul întâmpină dificultăţi în transformarea bilirubinei într-un compus uşor de eliminat din organism; de aceea bilirubina se acumuleaza în corp şi, la concentraţii mai mari de 5mg/dl (normal <1mg/dl) colorează în galben tegumentele şi sclerele (albul ochiului) – situaţie care poartă numele de icter.

 Am putea concluziona că icterul la nou-născut este normal. Afirmaţia este corectă în următoarele circumstanţe:

-     apare după primele 24 de ore de viaţă;
-      durează mai puţin de 3 săptămâni;
-      pe durata lui sugarul ia în greutate şi se dezvoltă corespunzător;

 Tratamentul, în majoritatea cazurilor, nu este necesar. Odată cu maturizarea funcţională a ficatului, nou-născutul va fi capabil să elimine din organism bilirubina în exces iar coloraţia tegumentelor va reveni la normal. Se recomandă hrănirea şi hidratarea corespunzătoare.

În unele situaţii (bilirubina foarte mare, >13mg/dl) se practică fototerapia – tegumentele copilului sunt expuse la lumina albastră cu protecţia ochilor sau exanghinotransfuzia (transfuzii repetate ce duc la înlocuirea celei mai mari părţi a sângelui nou-născutului cu sânge de la un donator).
Dacă icterul apare în primele ore după naştere, sau dacă persistă mai mult de 3 săptămâni, dacă este foarte intens, dacă nou-născutul este somnolent, nu se alimentează corespunzator şi nu creşte în greutate trebuie să vă prezentaţi de urgenţă la medicul pediatru.

Dr. Catrinel Preda, medic specialist pediatrie, Anima Delfinului

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt