Infecţia hpv în sarcină
Anima Sarcina se asociază cu o stare de imunosupresie şi de aceea infecţia cu HPV (papilomavirusul uman) este mai frecventă şi se asociază cu o evoluţie mai accelerată.

Sarcina se asociază cu o stare de imunosupresie şi de aceea infecţia cu HPV (papilomavirusul uman) este mai frecventă şi se asociază cu o evoluţie mai accelerată.

HPV a fost descoperit în lichidul amniotic fetal şi în sângele fetal. Calea prin care fătul şi sângele din cordonul ombilical sunt infectate nu se cunoaşte, dar există mai multe studii care demonstrează transmiterea de la mamă la făt în perioada perinatală.

Mecanismele posibile ar fi viremia şi pasajul trasplacentar al virusurilor care pătrund în celulele din sângele periferic al mamei, deşi nu există date concludente sau răspândirea locală de la vulvă, vagin şi cervix.

Se pare că gravidele care au o infecţie cu HPV prezintă un risc crescut de a avea aberaţii cromosomiale (trisomii) şi avorturi spontane.

Peste 30% din nou-născuţii din mame cu infecţie cu HPV prezintă de asemenea infecţia. Aceştia se pot infecta intrauterin transplacentar sau intrapartum la traversarea filierei genitale a mamei.

Infecţia perinatală cu HPV poate persista la nivelul cavităţii bucale ani de zile fără apariţia unor manifestări clinice, sau poate determina, în primii doi ani de viaţă, papilomatoza laringiană şi traheobronşică.

Dr. Sanda Naforniţă, medic specialist obstetrică - ginecologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt