Accidentul ischemic tranzitor
Anima

Accidentul ischemic tranzitor (AIT ) apare atunci când fluxul sangvin către o parte a creierului este redus sau blocat. Deoarece manifestările sunt temporare, pacientul nu se prezintă întotdeauna la un consult medical, poate mulţi dintre ei nici nu realizează prin ce au trecut.


AIT este de multe ori un semn care poate să anunţe un AVC (accident vascular cerebral), chiar dacă semnele şi simptomele neurologice datorate ischemiei cerebrale bruşte se remit în mai puţin de 24 de ore.

Cauzele sunt multiple, cea mai frecventă fiind cheagurile sangvine, acestea formându-se după un infarct miocardic acut, tulburări de ritm cardiac, afecţiuni ale valvelor cardiace.
Alta cauze care pot precipita un AIT sunt: HTA tratată necorespunzător, diabetul zaharat dezechilibrat, arterioscleroza, traumatisme cerebrale.

Putem să intervenim în anumite situaţii şi să modificăm unii factori de risc, cum ar fi HTA, nivelul crescut de colesterol şi de trigliceride din sânge, fumatul, sedentarismul, consumul exagerat de alcool, dar sunt şi factori de risc pe care nu-i putem modifica: vârsta, antecedentele personale şi cele heredocolaterale.
Trebuie să suspectam un AIT atunci când apare dificultatea de a mişca o mână sau un picior sau o jumătate a corpului, slăbiciune musculară, amorţeli, furnicături, tulburări de vorbire, când sunt defecte ale câmpului vizual, stare confuzională, vertij, cefalee, senzaţie de greaţă, vărsături.

E important să diferenţiem un AIT de alte afecţiuni, cum ar fi crizele epileptice focale, crize migrenoase complicate, tumori cerebrale, hipo/hiperglicemie, pentru că AIT reprezintă o urgenţă neurologică şi pacientul care are sau a avut un AIT trebuie evaluat imediat de medic.
Diagnosticul pozitiv se bazează pe anamneză, corelată cu semne clinice, simptome neurologice, imagistica CT, eventual angiografie cerebrala, EEG.

Atitudinea în faţa unui AIT constă în iniţirea imediată a tratamentului cu aspirină, dacă nu sunt contraindicaţii  şi trimiterea de urgenţă pentru investigaţii la un specialist neurolog. Tratamentul ulterior va ţine cont de factorii de risc asociaţi: HTA, diabet zaharat, dislipidemie, tulburări de ritm, fumatul. Daca în urma investigaţiilor se constată obstrucţii semnificative ale arterelor carotide ( mai mari de 70%) se ia în calcul intervenţia chirurgicală.

Deoarece riscul de AVC după un AIT este de aproximativ 4-8% în prima lună şi de 12-13% în primul an, iar frecvenţa creşte odată cu adăugarea factorilor de risc şi e strans corelată cu severitatea stenozei carotidiene,  pacientul trebuie examinat periodic şi controlat din punct de vedere al hipertensiunii arteriale, tulburărilor de coagulare, a diabetului zaharat, a dislipidemiilor, a afecţiunilor cardiace.

Schimbarea stilului de viaţă este benefic, printr-o dietă echilibrată, cu grăsimi mai puţine, consum redus de sare, aport mai mare de legume şi fructe, la care se adaugă exerciţii fizice, efectuate la început sub îndrumarea personalului specializat.

Respectarea conduitei terapeutice recomandate trebuie supravegheată pe termen scurt şi mediu, atât de medicul de familie, cât şi de ceilalţi medicii specialişti implicaţi în monitorizarea stării bolnavului.

Dr. Valentina Anitei – medic specialist medicina de familie – Anima Delfinului

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt