Dieta în hipertensiunea arterială
Anima

De cele mai multe ori HTA este descoperită cu ocazia unui consult de rutină. Creşterea tensiunii poate fi de natură primară sau să aibă o cauză specifică (afectări renale, vasculare, metabolice, afecţiuni ale sistemului nervos, afecţiuni ale glandelor endocrine, etc).


De cele mai multe ori HTA este descoperită cu ocazia unui consult de rutină. Creşterea tensiunii poate fi de natură primară sau să aibă o cauză specifică (afectări renale, vasculare, metabolice, afecţiuni ale sistemului nervos, afecţiuni ale glandelor endocrine, etc).

Ca simptome mai frecvent întâlnite în HTA sunt: ameţeli, dureri de cap, tulburări de vedere, palpitaţii, zgomote în urechi, tulburări de echilibru.

În momentul în care am stabilit diagnosticul de HTA, prima măsură este cea nefarmacologică, urmată de monitorizarea valorilor TA pe un interval de timp variabil (cam 3 luni). În cazul în care modificarea stilului de viaţă nu rezolvă problema, se intervine cu tratament antihipertensiv. Cei care vor să prevină sau să trateze HTA trebuie să pună mare accent pe schimbarea stilului de viaţă şi în special pe alimentaţie.

  Alimentele care trebuie evitate sau consumate cu moderaţie sunt:

  • carne grasă de porc, gâscă, raţă, organe, mezeluri, carne conservată cu sare
  • grăsimi – slănină, untură, untul sărat, grăsimi prăjite sau în cantităţi mari
  • brânzeturile grase, fermentate, sărate
  • legume bogate în sodiu, ca ţelina, spanacul, sfecla, ridichile
  • pâinea cu sare, făinoasele preparate cu bicarbonate de sodium sau sare
  • fructele oleaginoase – nuci, alune, migdale
  • băuturi alcoolice sub orice formă, cafeaua, ceaiul tare, apele minerale clorurosodice
  • fumatul
  • condimentele iuţi – hrean, muştarul cu sare, piperul, ketchup
  • murăturile foarte sărate
  • chipsurile, popcorn, produse de patiserie

Alimentele permise sunt:

  • lapte degresat, brânza de vaci, caşul slab, nesărat, urda dulce, telemeaua de vacă nesărată
  • carnea de pui, găină, de vită în cantitate limitată şi de preferat fiartă, rasol sau friptă
  • peşte slab de râu fiert, fript
  • pâinea fără sare, de preferat veche de o zi
  • ouăle se consumă în cantitate limitată
  • grăsimi – unt nesărat, ulei vegetal ( floarea soarelui, soia, porumb )
  • făinoase în cantitate limitată – griş, orez, paste făinoase
  • fructele sunt permise sub orice formă – crude, coapte, piureuri, compoturi, sucuri de fructe
  • legumele permise vor fi cele sărace în sodiu – morcovi, dovlecei, fasole verde, ardei, salată verde
  • dulciurile preparate fără sare,bicarbonat de sodiu sau praf de copt
  • băuturi sub formă de ceaiuri de plante, sucuri de fructe şi legume
  • condimentele permise sunt pătrunjelul, mărarul, tarhonul, leuşteanul, cimbrul, dafinul
  • sosuri dietetice din legume, sos alb, sos de smântână

În afară de o dieta echilibrată trebuie să ţinem cont şi de alţi factori pe care îi putem influenţa : stresul, fumatul, obezitatea, dislipidemia, consumul de alcool şi nu în ultimul rând corelarea acestor măsuri cu activitatea fizică de intensitate moderată practicată cu regularitate.

Dr. Valentina Aniţei, medic specialist medicină de familie, Anima Delfinului

 

 

 

 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt