Timpul de protrombină ( PT)
Anima

Timpul de protrombină (PT) reprezintă un test care evaluează capacitatea de coagulare a sângelui (calea extrinsecă a coagulării). Rezultatele testului  se exprimă în secunde, în procente (activitatea protrombinei) şi ca INR (International Normalized Ratio).


Timpul de protrombină (PT) reprezintă un test care evaluează capacitatea de coagulare a sângelui (calea extrinsecă a coagulării). Rezultatele testului  se exprimă în secunde, în procente (activitatea protrombinei) şi ca INR (International Normalized Ratio).

Când este indicată determinarea timpului de protrombină?

1.    Monitorizarea terapiei pe termen lung cu anticoagulante orale (cumarinice, derivaţi de indandiona). Aceste medicamente impiedică formarea cheagurilor de sânge.

Terapia pe termen lung cu anticoagulante orale este indicată pacienţilor cu antecedente de infarct miocardic acut, accidente vasculare cerebrale, tromboză venoasă profundă. Anticoagulantele orale se administrează ca măsura preventivă pentru formarea trombilor şi pacienţilor cu proteze valvulare cardiace. Pe termen scurt acest tratament este administrat persoanelor care au suferit intervenţii chirurgicale majore (proteze articulare). Pentru a menţine un echilibru între formarea cheagurilor de sânge şi sângerarea excesivă, terapia cu anticoagulante orale pe termen lung trebuie să fie atent monitorizată de medicul curant. Astfel, pentru  a evalua eficienţa tratamentului se va verifica periodic valoarea INR (International Normalized Ratio).

 2.    Screeningul  anomaliilor factorilor implicaţi în calea extrinsecă  ( evaluarea coagulopatiilor): factorii V, VII, X, protrombina, fibrinogen.

Pacienţii care nu primesc tratament anticoagulant dar care prezintă semne clinice de afectare a hemostazei/coagulării (sângerarea gingiilor, sângerări menstruale abundente, anemie cronică, hemartoze) trebuie să fie evaluaţi pentru a  depista un eventual deficit al factorilor de coagulare. În acest caz este utilă determinare PT şi APTT (timpul de tromboplastina parţial activată)

3.    Evaluarea funcţiei hepatice – PT reprezintă cel mai util test al afectării sintezei hepatice a factorilor din complexul protrombinic (factorii V, VII, X, proteinele C si S)

Cum se interpretează rezultatele PT?

Pentru pacienţii cu terapie anticoagulantă orală pe termen lung foarte importantă este valoarea INR. Medicul va ajusta doza medicamentelor în funcţie de INR.

-        valoarea optimă pentru INR este de 2-3 în cazul tratamentului/profilaxiei cu doze standard de anticoagulante a trombozei venoase profunde/trombemboliilor sistemice sau pulmonare
-        la pacienţii cu risc crescut de tromboză, valoarea sugerată a INR este de 2,5 – 3,5

Pentru pacientii fără tratament anticoagulant la care se obţin valori crescute ale timpului de protrombină, se interpretează valorile PT împreună cu cele ale APTT:

pt

APTT

Suspiciune de diagnostic

prelungit

normal

-         Afectiuni hepatice

-         Deficit de vitamina K,

-         Deficit de factor VII / factor VII anormal

normal

prelungit

-         Deficit / anomalie  a  factorilor VIII, IX sau XI

-         Anticoagulant lupic prezent

prelungit

prelungit

-         Deficit / anomalie  a  factorilor I, II, V sau X

-         Boala von Willebrand

-          Afectiuni hepatice

-         CID (coagulare intravasculara diseminata)

normal

normal

-         Trombocitopatii

-          Thrombocitopenie

-          Deficit de factor XIII

-         Forme usoare ale bolii von Willebrand

DE REŢINUT:

Valorile PT/INR sunt dependente de aparatură şi reactivii folosiţi
Valorile PT/INR pot fi influentate de alcool, dieta si medicamente (altele decat anticoagulantele orale) dupa cum urmeaza:

-        unele antibiotice pot creste valorile  PT/INR
-        barbituricele, contraceptivele orale, tratamentele hormonale de substitutie, vitamina K pot determina valori scazute ale PT/INR
-        alimentele care contin cantitati crescute de vitamina K (ficatul de porc sau de vita, broccoli, ceaiul verde, soia) duc la valori fals scazute ale PT/INR

 In concluzie, pentru ca rezultatele testelor dvs sa poata fi interpretate si utilizate corect, informati medicul curant in legatura cu orice modificare a dietei si a medicatiei.

Dr. Raluca Bucovanu, medic specialist medicină de laborator, Laboratorul Anima

 

 

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt