Perimenopauza
Anima Viaţa reproductivă a femeii începe în perioada pubertăţii când debutează activitatea ciclică a ovarelor şi se încheie la menopauză când acestea se opresc din funcţie. Vârsta medie a debutului menopauzei este de 50 de ani, şi aceasta este caracterizată prin dispariţia completă a ciclurilor menstruale.


Viaţa reproductivă a femeii începe în perioada pubertăţii când debutează activitatea ciclică a ovarelor şi se încheie la menopauză când acestea se opresc din funcţie. Vârsta medie a debutului menopauzei este de 50 de ani, şi aceasta este caracterizată prin dispariţia completă a ciclurilor menstruale. De obicei, menopauza este precedată de o perioada de tranziţie, în care funcţia ovariană este diminuata şi care poartă numele de perimenopauza sau climacteriu şi care este caracterizată de modificări hormonale semnificative. Clinic, apar modificări ale duratei ciclului menstrual în sensul creşterii duratei acestuia. Numărul de cicluri în care nu se elimină un ovul din ovar (cicluri anovulatorii) creşte. Totuşi în această perioadă este încă posibilă obţinerea unei sarcini şi dacă acest lucru nu este dorit, se recomandă folosirea în continuare a metodelor de contracepţie.

 Apropierea de menopauză poate fi diagnosticată prin dozarea hormonilor hipofizari responsabili cu activitatea ovariană – FSH si LH. Iniţial apare creşterea valorilor FSH-ului, care asociate cu valori normale ale LH-ului caracterizează climacteriu.

Valori ale FSH-ului de peste 40 mUI/ml asociate cu valori crescute ale LH-ului si cu dispariţia completă a menstrelor sunt întâlnite în menopauză.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt