Ce este insuficienţa ovariană prematură?
Anima n mod fiziologic, ovarele îşi încetează activitatea în jurul vârstei de 50 de ani, când femeia intră la menopauză. În anumite cazuri însă, funcţia ovariană încetează mult mai devreme, înainte de vârsta de 40 de ani, conturând spectrul insuficienţei ovariene premature. Diagnosticul trebuie considerat la femei mai tinere de 40 de ani la care menstra lipseşte peste 4 luni. Dupa ce se exclude o potenţială sarcină, dozările hormonale confirmă diagnosticul. Cauzele insuficienţei ovariene premature rămân necunoscute într-o foarte mare majoritate de cazuri. Daca pacienta prezintă şi altă patologie autoimună (tiroidita Hashimoto, boala Addison, boala Basedow, lupus sau sindrom sicca), probabil şi insuficienţa ovariană este tot autoimună. Alte cauze sunt anomaliile genetice, iradierea sau tratamentul cu citostatice.

E


În mod fiziologic, ovarele îşi încetează activitatea în jurul vârstei de 50 de ani, când femeia intră la menopauză. În anumite cazuri însă, funcţia ovariană încetează mult mai devreme, înainte de vârsta de 40 de ani, conturând spectrul insuficienţei ovariene premature. Diagnosticul trebuie considerat la femei mai tinere de 40 de ani la care menstra lipseşte peste 4 luni. Dupa ce se exclude o potenţială sarcină, dozările hormonale confirmă diagnosticul. Cauzele insuficienţei ovariene premature rămân necunoscute într-o foarte mare majoritate de cazuri. Daca pacienta prezintă şi altă patologie autoimună (tiroidita Hashimoto, boala Addison, boala Basedow, lupus sau sindrom sicca), probabil şi insuficienţa ovariană este tot autoimună. Alte cauze sunt anomaliile genetice, iradierea sau tratamentul cu citostatice.

Evaluarea medicală cuprinde dozări hormonale pentru a exclude alte cauze de amenoree (lipsa menstrelor) şi ecografie ovariană. Pe lângă dispariţia menstrelor, pot apărea şi alte manifestări ale deficitului de estrogeni: bufeuri, atrofie a mucoasei vaginale şi osteoporoză cu fracturi osoase.

După stabilirea diagnosticului, se iniţiază tratament de substituţie hormonală cu estradiol şi progesteron. Se preferă administrarea de estradiol prin plasturi, 21 de zile pe lună şi administrarea de progestativ discontinuu, 10 zile pe lună. Tratamentul este recomandat până în jur de 50 de ani. În 5-10% din cazuri, apare remisiune spontană a insuficienţei ovariene premature, de obicei temporară dar care se poate finaliza cu o sarcină spontană. Cum dozele de estrogeni şi progesteron recomandate pentru tratament sunt mai mici decât cele din anticoncepţionalele orale, nu au efect de a preveni o sarcină şi daca aceasta nu este dorită se recomandă folosirea unor metode de contracepţie de barieră (prezervativ / diafragmă) sau sterilet. 

Chiar daca nu apare remisiune spontană, fertilitatea se poate obţine cu ovule sau embrioni donaţi.

Cu tratament şi monitorizare adecvată, pacientele cu insuficienţă ovariană prematură pot duce o viaţă normală, fără a suferi din pricina deficitului de hormoni.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei
Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt