Tratarea infecţiilor respiratorii la copii – problemă des întâlnită în sezonul rece
Anima În fiecare an, copiii pot dezvolta 8 chiar şi 12 episoade de infecţii acute de căi respiratorii, în special în sezonul rece. Aceste infecţii afectează cel mai frecvent căile respiratorii superioare (nasul, faringele, laringele), putând apărea complicaţii ca inflamarea urechii medii (otitele) sau a sinusurilor (sinuzitele).


În fiecare an, copiii pot dezvolta 8 chiar şi 12 episoade de infecţii acute de căi respiratorii, în special în sezonul rece. Aceste infecţii afectează cel mai frecvent căile respiratorii superioare (nasul, faringele, laringele), putând apărea complicaţii ca inflamarea urechii medii (otitele) sau a sinusurilor (sinuzitele). Căile respiratorii inferioare sunt mai rar afectate de infecţii, iar cazurile de bronlşită, bronşiolită, pneumonie, etc sunt mai puţin frecvente.

Dintre formele clinice infecţiile cel mai des întîlnite sunt rinofaringita (guturaiul comun), faringita, laringita. La vârste mici, relativ des este intâlnită bronşiolita. Majoritatea acestor infecţii sunt de cauza virală, deci nu necesită administrare de antibiotice.

Rinofaringita acută reprezintă inflamaţia acută a mucoasei nazale şi faringiene de cauza virală, manifestată clinic prin obstrucţie nazală, respiraţie orală, rinoree apoasă, tuse seacă, asociată sau nu cu febră; apetit diminuat la copii mici. Aceste simptome pot persista timp de 7-14zile în formele necomplicate. Investigaţiile de laborator nu sunt necesare decât pentru diferenţierea de alte entităţi, mai ales la debutul manifestărilor.

Tratamentul rinofaringitei este simptomatic şi se aplică ambulator. Se recomandă hidratarea corespunzătoare, dezobstrucţia nazală cu ser fiziologic şi îndepărtarea secreţiilor, fie prin aspirare cu diferite dispozitive (la vârste mici, obstruţia se face prin suflarea nasului); în cazul în care apare febra, aceasta va fi combătută cu antitermice: Paracetamol sau Ibuprofen, sirop sau supozitor; pentru febra înalta (>39'C) se poate folosi Metamisol supozitor. Tusea nu va fi combătută deoarece ea se datorează iritarii faringelui prin scurgerea pasivă a secreţiilor nazale, iar scopul ei este să împiedice aceste secreţii să “coboare” în plămân.

Faringită acută. Termenul se referă la toate infecţiile faringelui şi amigdalelor, infecţii care se întâlnesc la copii de toate vârstele, incidenţa maximă fiind între 4 şi 7 ani. În majoritatea situaţiilor cauza infecţiei este virală; faringitele bacteriene sunt date de diverse tipuri de microbi, în mod obişnuit fiind vorba de Streptococul de grup A. Obstrucţia nazală şi rinoreea minimă pot să însoţească durerea şi congestia faringiană. Febra este prezentă în primele 3-5 zile. Pentru a diferenţia faringitele virale de cele bacteriene este utilă efectuarea hemoleucogramei şi a unui exudat faringian. Tratamentul constă în scăderea temperaturii, antiseptice locale sub forma de spray sau pastile de supt pentru copiii mai mari de 5-6 ani, dezobstrucţie nazală, eventual medicaţie antiinflamatorie orală (Ibuprofen). Administrarea de antibiotice fără dovada etiologiei bacteriene a infecţiei sau fără recomandarea unui medic este o greşeală.

Laringita, caracterizată prin tuse seacă, răguşeală, uneori şuierat în inspir, febră, necesită  examinarea în cadrul unui serviciu de pediatrie sau ORL, deoarece se poate complica cu obstrucţia căilor respiratorii şi insuficienţă respiratorie.

Bronşiolita, afecţiune virală caracteristică în special sugarului mic, manifestată prin rinoree, tuse, respiraţie dificilă şi şuierătoare, trebuie de asemenea să orienteze către un serviciu de pediatrie, pentru o evaluare corecta si recomandarea unui tratament adecvat, datorita riscului de a dezvolta insuficienta respiratorie.

În concluzie, în cea mai mare parte, infecţiile respiratorii din sezonul rece sunt afecţiuni virale, deci nu au un tratament specific. Tratamentul simptomatic se referă la scăderea temperaturii, dezobstrucţia nazală, alimentaţia uşoară, calmarea durerilor de gât, etc. În cazul în care simptomele persistă sau starea generală este influenţată, copilul trebuie văzut de medicul pediatru care va recomanda investigaţii şi tratament corespunzător.

Echipa Anima

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt