Dificultăţi în procesul relaţionării / comunicării.
Anima Plecând de la modalitatea de comunicare pe care o adoptăm şi contextul situaţional ( scriem ori vorbim), încercăm să convingem, să explicăm, să influenţăm, să educăm, să ne facem înţeleşi sau să îndeplinim orice alt obiectiv (motiv).


 Plecând de la modalitatea de comunicare pe care o adoptăm şi contextul situaţional ( scriem ori vorbim), încercăm să convingem, să explicăm, să influenţăm, să educăm, să ne facem înţeleşi sau să îndeplinim orice alt obiectiv (motiv). Prin intermediul procesului de comunicare şi interrelaţionare, urmărim întotdeauna mai multe scopuri:
►să fim receptaţi (auziţi sau citiţi);
► să fim înţeleşi;
►să fim acceptaţi;
►să provocăm o reacţie (o schimbare de comportament sau atitudine).

            Atunci când nu reuşim să atingem nici unul dintre aceste obiective, înseamnă că ceva în derularea comunicării nu funcţionează corespunzător, adică ceva a interferat în transmiterea mesajelor. Orice blocaj care intervine în procesul de comunicare poartă denumirea de barieră, dificultate sau “noise”. Barierele în comunicare se produc atunci când receptorul mesajului comunicat nu receptează sau interpretează greşit sensul dorit de către emiţător. Scopul studierii comunicării este acela de a reduce motivele care cauzează aceste fenomene. Cu alte cuvinte, "înţelesurile se regăsesc în oameni şi nu în cuvinte, astfel că identificarea factorilor care conduc la interpretări greşite este primul pas spre a realiza o mai bună comunicare.

Când este indicat sa apelaţi la consiliere?

            Consilierea, este indicată atunci când vreţi să fiţi ascultat, sprijinit şi ajutat, când vă simtiţi izolat de restul lumii, neînţeles şi singur, când vreţi să vă împărtăşiţi gândurile şi sentimentele, când vreţi să beneficiaţi de idei şi informaţii noi, când aveţi nevoie de părerea şi ajutorul specialiştilor în problemele dumneavoastră.

De exemplu,  consilierea copilului are scopul de a ajuta copilul să depăşească diverse momente dificile şi să-şi descopere resursele. Pe parcursul dezvoltării şi consolidării personalităţii copilului au loc multe etape dificile care pot declanşa blocaje emoţionale, dificultăţi şcolare, relaţii conflictuale, care au asupra lui un impact foarte puternic. Specialiştii noştri asigură copilului, dar şi familiei, suportul emoţional şi informaţional necesar.

            Consilierea psihologică este utilă în problemele de adaptare şcolară, profesională, socială şi relaţională, în gestionarea conflictelor personale şi a conflictelor familiale, în caz de probleme de identitate, pentru rezolvarea de probleme psihologice, pentru dezvoltarea şi valorificarea potenţialului propriu, a resurselor personale.

Principalul scop în consilierea psihologică este rezolvarea  problemelor  emoţionale si/sau intra/interpersonale.

Luminita Paun, Psiholog, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt