Infertilitatea, o problemă de cuplu
Anima Infertilitatea este definită ca incapacitatea de a rămâne însărcinată după un an de raporturi sexuale regulate fără a utiliza metode contraceptive.
Trebuie precizat că infertilitatea este considerată primară atunci când cuplul nu a obţinut niciodată o sarcină sau secundară când de-a lungul unui an de zile, ulterior naşterii unui copil, cuplul nu a obţinut sarcina dorită.


Infertilitatea este definită ca incapacitatea de a rămâne însărcinată după un an de raporturi sexuale regulate fără a utiliza metode contraceptive.
Trebuie precizat că infertilitatea este considerată primară atunci când cuplul nu a obţinut niciodată o sarcină sau secundară când de-a lungul unui an de zile, ulterior naşterii unui copil, cuplul nu a obţinut sarcina dorită.
Nu există simptome ale infertilităţii - infertilitatea nu determină simptome fizice, ci mai degrabă de ordin psihologic.

Există o serie de factori de risc pentru apariţia infertilităţii:

  - fertilitatea scade o dată cu vârsta ( frecvenţa infertilităţii este de 30% la femeile de peste 38 de ani)
  - anumite boli ale aparatului genital feminin: sindromul  ovarelor polichistice, boala inflamatorie pelvină, endometrioza, infecţii cu transmitere sexuală în antecedente (chlamidia, gonoree)
  -la bărbaţi fertilitatea poate fi scăzută de :consum de tutun, alcool, creşterea temperaturii în zona scrotală, infecţii la nivelul prostatei, testiculelor.

O dată diagnosticat un cuplu infertil, acesta se va adresa medicului specialist ginecolog şi urolog pentru a urma un protocol de investigaţii ce se adresează ambilor parteneri.
La femei, testele vizează - detectarea prezenţei ovulaţiei- teste hormonale, monitorizarea ecografică a foliculilor ovarieni.

- evidenţierea permeabilităţii tubare prin histerosalpingografie sau laparoscopie

- explorarea cavităţii uterine prin histeroscopie.

La bărbaţi, explorarea infertilităţii începe cu realizarea unei spermograme în cadrul unui laborator specializat, urmată de efectuarea unor teste specifice ce vor fi recomandate de către medicul urolog în funcţie de particularităţile cazului. Totodată, ambii parteneri trebuie să realizeze teste genetice.

Tratamentul şi conduita terapeutică vor fi stabilite de medicul specialist în probleme de infertilitate şi va merge de la declanşarea hormonală a ovulaţiei, desfundarea chirurgicală a trompelor până la tehnici de reproducere umană asistată care se efectuează în centre specializate.
Pentru a preveni apariţia acestei probleme majore de cuplu, care are un puternic impact social şi psihologic, partenerii de cuplu trebuie să reţină câtiva factori de risc care trebuie evitaţi:- prevenirea şi tratarea corectă a infecţiilor din sfeara genitală

- evitarea consumului de tutun şi alcool
- prevenirea bolilor cu transmitere sexuală
- evitarea expunerii la substanţe toxice
- păstrarea greutăţii corporale şi tratamentul diverselor tulburări endocrine.

Prin urmare, infertilitatea este o problemă majoră de cuplu care trebuie tratată în echipa de medici specialişti ginecolog, endocrinolog şi urolog, pentru a obţine în cel mai scurt timp o sarcină viabilă şi un nou născut sănătos.

Dr. Sanda Naforniţă, medic specialist obstetrică - ginecologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt