Ce este tiroida şi cum o investigăm?
Anima Glanda tiroidă este una din glandele endocrine a cărei funcţionare normală este esenţiala pentru o viaţă sănătoasă. Este localizată în regiunea anterioară a gâtului, fiind uşor accesibilă atât palpării cât şi examinării ecografice.


Glanda tiroidă este una din glandele endocrine a cărei funcţionare normală este esenţiala pentru o viaţă sănătoasă. Este localizată în regiunea anterioară a gâtului, fiind uşor accesibilă atât palpării cât şi examinării ecografice.

Tiroida sintetizează 2 hormoni prescurtaţi T3 şi T4. Pentru ai putea sintetiza în mod corect tiroida necesită un aport adecvat de iod.  Zonele de munte şi deal sunt considerate zone cu deficit de iod dar prin iodarea obigatorie a sării de bucătărie aportul de iod s-a îmbunătăţit şi în România.  Creşterea în volum a tiroidei, indiferent de cauză sau status funcţional poartă numele de guşă.

Funcţia tiroidiană poate fi evaluată prin dozarea în sânge a hormonilor  tiroidieni şi TSH-ului, care este un hormon secretat de glanda hipofiză cu rol în controlarea funcţiei tirodiene. În plus, tot în sânge pot fi măsuraţi diferiţi autoanticorpi îndreptaţi împotriva tiroidei, cum ar fi anticorpi antiperoxidaza (ATPO), anticorpi antitireoglobulina (AT) sau anticorpi anti receptor de TSH (TRAb sau TSI) care pot afecta funcţionarea eficientă a glandei.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt