Anemia feriprivă
Anima Hemoglobina este o proteină aflată în celulele roşii ale sângelui şi care răspunde de transportul oxigenului către celulele şi ţesuturile organismului. Pentru a fabrica această proteină, organismul are nevoie de fier. În lipsa lui, globulele roşii vor fi puţine şi mici, iar celulele nu vor primi suficient oxigen.


Hemoglobina este o proteină aflată în celulele roşii ale sângelui şi care răspunde de transportul oxigenului către celulele şi ţesuturile organismului. Pentru a fabrica această proteină, organismul are nevoie de fier. În lipsa lui, globulele roşii vor fi puţine şi mici, iar celulele nu vor primi suficient oxigen.

Nevoile de fier ale corpului cresc mult în timpul sarcinii. Are nevoie de el şi fătul, dar şi sângele mamei, al carui volum creşte cu 50%.  Din păcate, atunci când rămân însărcinate, multe femei nu au suficiente rezerve de fier. Sunt mai mari riscurile de a face anemie la cele care au greţuri şi vărsături, la cele cu sarcină multiplă,  la cele care nu au o dietă bogată în fier şi care, înainte de sarcină, aveau o sângerare menstruală abundentă.

Aportul de fier este necesar pentru că mamele anemice au şanse mai mari să nască copii prematuri sau dismaturi, care la câteva luni de viaţă, vor suferi, la rândul lor, de anemie. Şi naşterea poate să se complice. O mamă anemică ce pierde mult sânge la naştere nu va putea să-şi revină singură şi probabil că va necesita transfuzii.

În mod ideal o gravidă ar trebui să aibă o dietă bogată în fier, care să-i asigure o cantitate suficientă din acest mineral. Dar asa ceva este mai greu de obţinut, asa că adesea medicul va prescrie un supliment cu fier. Trebuie precizat că nici excesul de fier nu este bun. O cantitate prea mare din acest mineral poate să ducă la probleme digestive destul de grave. Este vorba de constipaţie, diaree sau o alternanţă a celor două, împreună cu greaţa şi/sau vărsături. Constipaţia este deja o problemă pentru multe gravide, asa că fierul în exces ar înrăutăţi situaţia.
Pentru a stabili dacă aveţi suficient fier în organism, faceţi următorul test.
1.
Evaluaţi-vă starea fizică. Cel mai important simptom al insuficienţei de fier este lipsa de tonus muscular, care se pune de obicei pe seama oboselii cronice. Sunteţi nervoasă, dormiţi prost? Acestea pot fi semne de alarmă.
2. Analizaţi-vă pielea, părul, unghiile. Fragilitatea şi exfolierea unghiilor, căderea părului, nuanţa palidă a pielii şi senzaţia de arsură a limbii trebuie să vă pună în alertă.
3. Verificaţi calendarul. Nu cumva ciclul dvs. menstrual s-a scurtat sau scurgerile au devenit mai abundente? În mod normal, în timpul menstruaţiei se pierd aproximativ 30-50 ml de sânge, adică aproximativ 15-20 mg de fier. În cazul sângerărilor mai mari şi cantitatea de fier pierdut creşte.
4. Revizuiţi-vă alimentaţia. Nu cumva aţi exagerat renunţând total la carne? Din păcate, un regim alimentar lacto-vegetarian nu asigură rezerve de fier. Iar necesarul acestuia creşte şi în cazul eforturilor fizice mari.
5. Număraţi de câte ori aţi racit. Şi amintiţi-vă ce tratament aţi urmat. Utilizarea necontrolată a medicamentelor reduce depozitele de fier. Antibioticele şi sulfanilamidele pot genera anemii medicamentoase. Iar infecţiile repetate sunt un indiciu al imunităţii scăzute, de care poate fi vinovat acelaşi deficit de fier.
Dacă aţi răspuns „da" la majoritatea întrebărilor, e momentul să elaboraţi un plan de acţiune în vederea compensării carenţei de fier

Anemia feriprivă este provocată de nivelele reduse de fier din organism.
Nivele reduse de fier pot apărea din următoarele motive:
- sângerări în maladii ca ulcerul gastroduodenal, hemoroizii,epistaxis, cancerul colorectal sau utilizarea cu regularitate a medicamentelor din clasa AINS (aspirinei),antibioterapia timp îndelungat Persoanele aflate în aceste situaţii ar putea să nu conştientizeze pierderile de sânge. Aceste tipuri de sângerări sunt principala cauză pentru anemia feriprivă la bărbaţi .
- lipsa de fier în dieta, alimentaţie lacto-vegetariană.
- absorbţia scăzută de fier a organismului. Aceasta nu este o cauză obişnuită pentru deficienţa de fier, dar poate apărea la persoanele care au anumite maladii precum boala celiacă sau care au o parte din stomac sau intestinul subţire îndepărtate chirurgical.

 Simptome
• Anemiile feriprive uşoare în cazurile uşoare ar putea să nu provoace simptome evidente. Dacă anemia este accentuată,  simptomele pot fi:
-oboseală generalizată care limitează activitatea zilnică - dificultăţi în concentrare
- slăbiciune, oboseală şi lipsa rezistenţei la efort
- dispnee (respiraţie anevoioasă) în timpul exerciţiilor
- cefalee (dureri de cap)
- irascibilitate
- stări de ameţeală
- tegumente palide
- dorinţa de a îngera substanţe care nu sunt neapărat comestibile (pica). În particular, o poftă pentru îngheţată poate fi un semn de anemie din lipsa de fier.

Dacă există o suspiciune de anemie feriprivă este recomandat să nu ia medicamente fără a consulta un medic. Administrarea de pastile care conţin fier ar putea să întârzie punerea unui diagnostic pentru o problemă gravă precum cancerul colorectal sau ulcer gastroduodenal.
Dacă anemia nu este datorită lipsei de fier, pastilele cu conţinut de fier nu o să vindece anemia şi ar putea să provoace intoxicare (intoxicare cu fier). Ar putea de asemenea să determine supraîncărcarea organismului cu fier, maladie numită hemocromatoză.

Efecte adverse:
dureri epigastrice, vărsături, diaree sau constipaţie; rar, intoxicaţia cu Fe, manifestată prin: hematemeza (vărsătura cu sânge), melena (scaun cu sânge), tahicardie, tahipnee, hipotensiune, convulsii, comă.

TRATAMENT:

După o evaluare corectă făcută pe baza unor analize de laborator medicul dvs va decide în funcţie de rezultatul analizelor tratamentul adecvat sau atitutinea terapeutică care va duce la corectarea unei anemii feriprive sau prevenirea acesteia mai ales în cazul celor care au predispoziţie sau maladii care impun prevenirea unei anemii feriprive manifestă.

Dr. Doina Mihai, medic specialist medicină de familie, Anima Titan

Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt