Hipotiroidia
Anima Deficitul de hormoni tiroidieni poartă numele de hipotiroidie sau în cazuri severe mixedem. Poate apare după leziuni ale tiroidei (excludere chirurgicală; tratament cu radioiod sau autoimunitate tiroidiană) în zonele cu deficit de iod sau după tratamentul cu anumite medicamente (amiodarona; interferon; lithiu).


Deficitul de hormoni tiroidieni poartă numele de hipotiroidie sau în cazuri severe mixedem. Poate apare după leziuni ale tiroidei (excludere chirurgicală; tratament cu radioiod sau autoimunitate tiroidiană) în zonele cu deficit de iod sau după tratamentul cu anumite medicamente (amiodarona; interferon; lithiu).

Tabloul clinic se instalează treptat. Întreg metabolismul organismului este încetinit.  Pacientul prezintă creştere ponderală moderată (5-7 kg), constipaţie cronică; pielea este uscată, rece, infiltrată. Se asociază oboseala cronică, somnolenţa diurnă, lentoare psihomotorie cu scăderea capacităţii de concentrare şi intoleranţă la frig. Se observă valori crescute ale colesterolului seric. În cazurile severe poate apărea afectare cardiacă şi chiar comă.

Tratamentul este de substituţie a hormonilor tiroidieni. Pentru a evita posibilele reacţii adverse ale tratamentului excesiv (palpitaţii, transpiraţii, insomnii), terapia se începe cu doze mici care se cresc treptat. Eficacitatea tratamentului se monitorizează clinic şi prin dozări repetate ale hormonilor tiroidieni. Substituţia este de obicei necesară toată viaţa. Tratamentul nu se întrerupe în timpul sarcinii, uneori chiar fiind necesară creşterea dozei. În mod similar tratamentul nu se opreşte în cazul unor boli intercurente (răceala, toxiinfecţie alimentare) sau intervenţii chirurgicale minore.

Dr. Corina Chiriţă, medic specialist endocrinologie, Anima Victoriei
Știri
24-11-2016
Cresterea si dezvoltarea la copii  >>>


12-11-2015
Te dor articulatiile?  >>>


30-09-2015
Sedinte de Comunicare Relationala in Anima Promenada  >>>


seatbelt